A britek szankcionálták Irán erkölcsrendészetét a nők elnyomása miatt

külföld
2022 október 10., 13:26
comments 3

Az Egyesült Királyság hétfőn szankcionált számos magas rangú, iráni biztonsági vezetőt és az erkölcsrendészetet, mivel őrizetbe vétellel és erőszakkal fenyegettek nőket annak érdekében, hogy megszabják, mit viseljenek és hogyan viselkedjenek nyilvánosan.

photo_camera Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján. Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

A brit külügyminisztérium közölte, hogy szankcionálta a teljes erkölcsrendészetet annak vezetőjével, Mohammed Rostami Cheshmeh Gachival együtt, és a teheráni hadosztály vezetőjét, Hadzs Ahmed Mirzaeit. „Ezek a szankciók egyértelmű üzenetet küldenek az iráni hatóságoknak – számon fogjuk kérni önöket a nők és lányok elnyomásáért, valamint a saját népük ellen elkövetett sokkoló erőszakért” – mondta James Cleverly külügyminiszter. A szankcionált személyek nem utazhatnak az Egyesült Királyságba, és ott lévő vagyonukat is befagyasztják.

Egy hónapja Teheránban őrizetbe vették a hidzsábot nem viselő 22 éves Mahsza Aminit, aki meghalt az őrizetben. Szemtanúk szerint megverték a rendőrségi kisbuszban. Halála tüntetéseket robbantott ki, melyek azóta is számos iráni városban tartanak, a tüntetők Khomeini ajatollah lemondását követelik. A tüntetések során már több mint 150 ember meghalt - köztük lányok is -, több száz megsebesült, és több száz embert őrizetbe vettek a biztonsági erők. Az iráni hatóságok szerint a tüntetést Irán ellenségei, köztük az Egyesült Államok szítják. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt