Jól estek Elon Musk szavai Kína amerikai nagykövetének

külföld
2022 október 10., 05:12
comments 13

Köszönetet mondott Elon Musknak Kína amerikai nagykövete, miután a világ leggazdagabb embere a Financial Timesban felvázolta, hogyan oldaná meg a Kína és Tajvan közötti feszültséget.

Szerinte „ki kellene találni egy különleges közigazgatási övezetet Tajvan számára”, ami „észszerűen elfogadható”, bár „valószínűleg nem tesz mindenkit boldoggá”. Szerinte elképzelhető, hogy „tudnának egy olyan megállapodást kötni”, amely „engedékenyebb, mint Hongkong”.

photo_camera Elon Musk Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A nagykövet Twitter-posztban üdvözölte, hogy Musk „kiállt a béke mellett”, és azt írta, a kínai vezetés szintén a „békés egyesítés”, az „egy ország, két rendszer” hongkongi elve mentén rendezné a helyzetet. A nagykövet szerint Tajvan különleges tartományként jelentős autonómiát élvezhetne Kína részeként, és rengeteg fejlődési potenciálja lenne.

Tajvan amerikai nagykövete viszont úgy reagált: „Tajvan sokféle terméket értékesít, de a szabadságunk és a demokráciánk nem tartozik közéjük”.

Musk mostanában nem először okoz felhördülést geopolitikai fejtegetéseivel. Október elején szavazást indított az oldalán az Oroszország által elcsatolt ukrán területekről. Zelenszkij ukrán elnök hasonló stílusban vágott vissza: szavazást indított, hogy ki melyik Elon Muskot szereti jobban, aki Ukrajnát támogatja vagy aki Oroszországot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.