Kálomistáék azzal védekeztek a bíróságon, hogy az Elkúrtukban szereplő közvélemény-kutató Endre nem Hann Endre közvélemény-kutató

FILM
2022 október 11., 16:25
comments 19

A szeptember óta tartó Elkúrt*k-per második tárgyalásán Kálomista Gábor ügyvédje azt állította, hogy a Gyurcsány-filmben szereplő Endre nevű közvélemény-kutató nem lehet Hann Endre közvélemény-kutató. A hvg.hu beszámolója szerint a védekezésnek három iránya volt:

  • A film egy dokumentarista elemeket tartalmazó, valóságon alapuló, de fikciós film.
  • A filmbeli Endre nem azonos Hann Endrével, a karaktert több emberből gyúrták össze, és csak mint archetípus jelenik meg a vásznon.
  • A közvélemény-kutatónak közszereplőként a filmbeli ábrázolását kritikaként kell értelmeznie és tűrnie.

Hann Endre ezt cinikus szlalomozásnak nevezte a valóság és a fikció között. A bíróság is felszólította az ügyvédet, hogy döntse el, melyik szálon építi fel a védekezést. Az ügyvéd azt mondta, kompozit karakterként tekintenek a filmbeli Endrére, de ha mégis tényállításnak tartaná a bíróság, akkor elvárnák Hanntól a kritika tűrését. Majd előrángatta Hann Endre HVG-nek adott interjúját, amiben azt mondja, „annyira abszurd az egész, hogy épeszű ember nem hiheti el”. Ebből pedig levezette, hogy ezek szerint még maga Hann sem hiszi, hogy bárki vele azonosítaná a filmbeli Endrét. A producer pedig arról beszélt, hogy Hann nem eléggé ismert, hogy azonosítani lehessen a film szereplőjével.

photo_camera Hann Endre Fotó: botost/444.hu

Csakhogy Hann elmondta, hogy a film bemutatójára még meghívót is kapott, melynek szövege úgy zárult: „Reméljük, megtekinti a filmet, amelyben Ön is feltűnik”. Leginkább azért sérelmezte az azonosítást, mert a filmben Endre nem valós adatokat hoz nyilvánosságra. Ezzel szerinte aláásták közvélemény-kutatói tekintélyét, és előfordulhat, hogy cége, a Medián emiatt megrendelésektől esik el.

Egyébként a tavaly ősszel bemutatott film az országgyűlési választásokra készülő Fidesz egyik fontos - gyurcsányozós - kampányeszköze lett. Ahogy korábban írtuk: a közrádióban tényként beszéltek a filmben bemutatott nyilvánvaló képtelenségekről, Navracsics Tibortól Deutsch Tamásig kormánypárti politikusok lobbiztak az Elkxrtuk mellett, sőt, volt olyan állami tisztviselő, aki zsebből fizette be rá kollégáit. Később a fél NER felvonult a díszbemutatón, és a filmet leadta a TV2 is. Mozikban a filmet összesen 130 ezren látták vagy kellett látniuk.

Hann januárban peren kívüli egyezséget ajánlott Kálomistának, és nyilvános bocsánatkérés, valamint 3 millió forint sérelemdíj ellenében eltekintett volna az eljárástól. A producer nem fogadta el az ajánlatot, így szeptember 1-én megkezdődött a per.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.