130 ezren látták vagy kellett lássák az Elkxrtukat

FILM
2021 december 30., 19:01
comments 11
Kocsis Máté kormánypárti frakcióvezető az Elxrtuk díszbemutatóján a Corvin moziban 2021. október 25-én
photo_camera Kocsis Máté kormánypárti frakcióvezető az Elkxrtuk díszbemutatóján a Corvin moziban 2021. október 25-én Fotó: dt media / Megafilm fb

Diadalittas közleményben számolt be Kálomista Gábor gyártócége, a Megafilm arról, hogy 130 ezer nézővel az Elk.rtuk lett az év legnézettebb filmje a magyar mozikban.

Sajnos, hogy a közlemény miként szól, nem derül ki, mert a közleményt egyelőre az Origo szerkesztősége kapta csak meg, csütörtök kora este legalábbis se az MTI-ben, se a cég honlapján még nem elérhető.

A kormánypárti portál szerint mindenesetre semmi meglepő nincs ebben, hiszen egy „világszínvonalú thrillerről” van szó, aminek sikerét az is mutatja, hogy a film médiamegjelenéseinek száma 5 ezer, és „ebbe beletartoznak a filmről szóló cikkek, tudósítások, reakciók az online és az offline média területén.”

A valóságban, amihez egyébként a filmnek elég (nagyon) kevés köze van, ez a 130 ezer azért annyira nem izmos szám, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes kormánypárti médiabirodalom és az összes kormányzati influenszer heteken keresztül ezt a filmet reklámozta, a közmédia komplett kampányt épített köré, beszámolt róla Orbán Viktor Facebook-oldala is, és kiplakátolták vele szó szerint az egész országot.

A kormánypárt politikusai ingyenes vetítéseket szerveztek országszerte, és a filmet még művészfilmnek is minősítették, csak hogy a multiplexeken túl az utolsó vidéki művelődési házban is vetíteni lehessen. A Fidesz második és harmadik vonala eközben úgy próbált piros pontokat szerezni a kormány vezetésénél, hogy vidéki mozikat zaklattak, ha nem tűzték műsorra a filmet.

Alighanem ebbe a számba beletartoznak, sok más sorstársuk mellett, azok a karcagi diákok is, akiket tanítási időben ráncigáltak el egy vetítésre, mint ahogy az agrárkamara tagjai is, akiket az elnökük, Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő vitt el a filmre.

A második legnézettebb magyar film, a Nagykarácsony hasonló hátszél nélkül, alig néhány hét alatt 114 ezer nézőig jutott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.