Elkezdődött az Elkxrtuk-per, Kálomista Gábor dokumentumfilmet forgat az eljárásról

jog
2022 szeptember 01., 16:27
comments 32
Kálomista Gábor, az Elkxrtuk producere alperesként a Fővárosi Törvényszéken. A filmkészítőt Hann Endre közvélemény-kutató perelte be jó hírnévhez fűződő személyiségi jogainak megsértése miatt
photo_camera Kálomista Gábor, az Elkxrtuk producere alperesként a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2022. szeptember 1-én Fotó: 444

Csütörtök reggel a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében megkezdődött Hann Endre és Kálomista Gábor pere.

A Medián közvélemény-kutató igazgatója márciusban perelte be jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt az Elkxrtuk című film producerét, közelebbről a filmet gyártó Mega Film Kiadó Kft.-t.

A döntő részben kitalációkra épülő film, amit 2021 őszén mutattak be a magyar mozik, az országgyűlési választásokra készülő Fidesz egyik fontos - gyurcsányozós - kampányeszköze lett.

Ez számos körülményből egyértelműen kiderült: a közrádióban tényként beszéltek a filmben bemutatott nyilvánvaló képtelenségekről, Navracsics Tibortól Deutsch Tamásig kormánypárti politikusok lobbiztak az Elkxrtuk mellett, sőt, volt olyan állami tisztviselő, aki zsebből fizette be rá kollégáit. Később a fél NER felvonult a díszbemutatón, és a filmet leadta a TV2 is. Mozikban a filmet összesen 130 ezren látták vagy kellett látniuk.

Az Elkxrtuk egyik főszereplője Endre névre hallgat, és egy befolyásos közvélemény-kutató céget vezet - számos utalásból egyértelműsíthető, hogy a készítők Hannról mintázták Endre karakterét. A producerek ezt voltaképp soha nem is tagadták, és a film kommunikációja során is egyértelművé tették, kit formáz meg a politikai tanácsadó karaktere. Hann Endrét még a bemutatóra is meghívták, úgy is mint a film egyik megtestesített szereplőjét.

Kálomistáék a Medián vezetőjét sötét szándékú spin doctorként mutatták be, aki a háttérben folyamatosan egyeztetett kormányzati politikusokkal a 2006 őszi események előtt, tudatosan manipulálta hamis kutatásokkal a közvéleményt, és újságírók megfigyeltetésében is közreműködött.

Hann Endre és jogi képviselője tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2022. szeptember 1-én
photo_camera Hann Endre és jogi képviselője tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2022. szeptember 1-én Fotó: 444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.