Elkezdődött az Elkxrtuk-per, Kálomista Gábor dokumentumfilmet forgat az eljárásról

Lezárt tartalom a Kör tagjainak jog
szeptember 1., 16:27
comments 32
photo_camera Kálomista Gábor, az Elkxrtuk producere alperesként a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2022. szeptember 1-én Fotó: 444

Csütörtök reggel a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében megkezdődött Hann Endre és Kálomista Gábor pere.

A Medián közvélemény-kutató igazgatója márciusban perelte be jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt az Elkxrtuk című film producerét, közelebbről a filmet gyártó Mega Film Kiadó Kft.-t.

A döntő részben kitalációkra épülő film, amit 2021 őszén mutattak be a magyar mozik, az országgyűlési választásokra készülő Fidesz egyik fontos - gyurcsányozós - kampányeszköze lett.

Ez számos körülményből egyértelműen kiderült: a közrádióban tényként beszéltek a filmben bemutatott nyilvánvaló képtelenségekről, Navracsics Tibortól Deutsch Tamásig kormánypárti politikusok lobbiztak az Elkxrtuk mellett, sőt, volt olyan állami tisztviselő, aki zsebből fizette be rá kollégáit. Később a fél NER felvonult a díszbemutatón, és a filmet leadta a TV2 is. Mozikban a filmet összesen 130 ezren látták vagy kellett látniuk.

Az Elkxrtuk egyik főszereplője Endre névre hallgat, és egy befolyásos közvélemény-kutató céget vezet - számos utalásból egyértelműsíthető, hogy a készítők Hannról mintázták Endre karakterét. A producerek ezt voltaképp soha nem is tagadták, és a film kommunikációja során is egyértelművé tették, kit formáz meg a politikai tanácsadó karaktere. Hann Endrét még a bemutatóra is meghívták, úgy is mint a film egyik megtestesített szereplőjét.

Kálomistáék a Medián vezetőjét sötét szándékú spin doctorként mutatták be, aki a háttérben folyamatosan egyeztetett kormányzati politikusokkal a 2006 őszi események előtt, tudatosan manipulálta hamis kutatásokkal a közvéleményt, és újságírók megfigyeltetésében is közreműködött.

photo_camera Hann Endre és jogi képviselője tárgyalás előtt a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületében 2022. szeptember 1-én Fotó: 444

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt