A nagy szegénységfelszámoló programba is belenyúlnak az uniós pénzek érdekében

Lezárt tartalom a Kör tagjainak társadalom
2022 október 12., 4:05
comments 4
  • Uniós forrásból bővítené a kormány a Felzárkózó települések programot, amit a 300 legszegényebb falu segítésére indítottak.
  • A brüsszeli pénz brüsszeli feltételekkel jár: muszáj megpályáztatni, kik végezzék a felzárkóztatást a még hátralévő falvakban.
  • Amíg nem volt kötelező, ódzkodtak ettől.
  • Vajon lehetséges, hogy most majd beszivárognak a program bírálói?

Eddig állami pénzből működött, most uniós finanszírozásra állítanák át a kormány szegénységfelszámoló programját.

A Felzárkózó településeket (FETE) 2019-ben indították az ország 300 legszegényebb falujának megsegítésére. Irányítását Vecsei Miklósra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnökére bízták, akit miniszterelnöki biztossá nevezték ki. Ezzel állami szintre emelték a szervezet Jelenlét-programját, ami évek óta működött az ország különböző nyomortelepein.

Három év alatt 118 faluba jutottak el, ebből 39-ben az MMSZ szakemberei dolgoznak, a többiben az általuk kiválasztott szervezetekre bízták a munkát, meghívásos alapon. Szinte kizárólag egyházi szervezeteket vontak be, L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítványa az egyetlen kivétel a Hajdú-Bihar megyei Toldról.

Az uniós pénzzel járó legfontosabb változás, hogy a maradék 182 településre nyílt pályázatot kell kiírni.A felhívást szeptemberben tették közzé, amihez október 10-ig lehetett véleményeket beküldeni.

Nem szívesen nyitják ki

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt