A nagy szegénységfelszámoló programba is belenyúlnak az uniós pénzek érdekében

társadalom
2022 október 12., 04:05
comments 4
  • Uniós forrásból bővítené a kormány a Felzárkózó települések programot, amit a 300 legszegényebb falu segítésére indítottak.
  • A brüsszeli pénz brüsszeli feltételekkel jár: muszáj megpályáztatni, kik végezzék a felzárkóztatást a még hátralévő falvakban.
  • Amíg nem volt kötelező, ódzkodtak ettől.
  • Vajon lehetséges, hogy most majd beszivárognak a program bírálói?

Eddig állami pénzből működött, most uniós finanszírozásra állítanák át a kormány szegénységfelszámoló programját.

A Felzárkózó településeket (FETE) 2019-ben indították az ország 300 legszegényebb falujának megsegítésére. Irányítását Vecsei Miklósra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnökére bízták, akit miniszterelnöki biztossá nevezték ki. Ezzel állami szintre emelték a szervezet Jelenlét-programját, ami évek óta működött az ország különböző nyomortelepein.

Három év alatt 118 faluba jutottak el, ebből 39-ben az MMSZ szakemberei dolgoznak, a többiben az általuk kiválasztott szervezetekre bízták a munkát, meghívásos alapon. Szinte kizárólag egyházi szervezeteket vontak be, L. Ritók Nóra Igazgyöngy Alapítványa az egyetlen kivétel a Hajdú-Bihar megyei Toldról.

Az uniós pénzzel járó legfontosabb változás, hogy a maradék 182 településre nyílt pályázatot kell kiírni.A felhívást szeptemberben tették közzé, amihez október 10-ig lehetett véleményeket beküldeni.

Nem szívesen nyitják ki

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.