Kihívásokkal teli időszakban nyitja meg a kínai pártkongresszust Hszi elnök

POLITIKA
2022 október 14., 08:33

Vasárnap kezdődik Pekingben a Kínai Kommunista Párt történelmi kongresszusa, Hszi Csin-ping elnök pedig harmadik ciklusának megnyerésére készül.

A nagyjából egyhetes kongresszus mintegy 2300 résztvevővel zajlik majd, többnyire zárt ajtók mögött, a Tienanmen téri Nagy Népgyűlés épületében. A Reutersnek egy forrás azt mondta, a közeli Hebei tartományban utasították az acélgyárakat, hogy csökkentsék a működésüket a levegő minőségének javítása érdekében.

A kongresszus viharos időkben jön: Hszi továbbra is ragaszkodik az ország zéró-Covid politikájához, annak ellenére, hogy az nagy felháborodást váltott ki, és megtépázta a gazdaságot, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nyújtott támogatása pedig tovább idegenítette a Nyugattól.

Ennek ellenére a Reuters által megszólaltatott diplomaták és elemzők azt mondják, hogy nem várható drámai változás az ország politikájában, Hszi képes lehet megerősíteni a hatalmát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.