Nem engedtek ki egy iráni rendezőt a hatóságok egy londoni filmfesztiválra

külföld
2022 október 14., 18:16

Nem engedték meg Mani Hagigi iráni rendezőnek, hogy elutazzon a londoni filmfesztiválra, az iráni hatóságok elvették az útlevelét, és megakadályozták, hogy felszálljon az Egyesült Királyságba tartó repülőjáratra.

A brit The Guardian hírportáljának beszámolója szerint Hagigi legújabb filmje, a Substraction vetítésére utazott volna a filmfesztiválra. Videóüzenetében az iráni rendező ezt mondta: „az iráni hatóságok megakadályozták, hogy pénteken felszálljak a Londonba induló járatomra. Nem adtak értelmes magyarázatot erre a rendkívül durva viselkedésre”.

A rendező közleményében összekapcsolta a hatóság akcióját azzal a nyilatkozattal, amelyet az országszerte folyó tüntetések támogatására tett.

„Néhány héttel ezelőtt készítettem egy videót az Instagramra, melyben bíráltam a fejkendő viselésére kötelező törvényeket, valamint a tiltakozó fiatalok elleni fellépést” - hangzott el a pénteki felvételen.

A Substractiont szombaton mutatják be Londonban. A Variety filmes szaklap szerint a thriller Teherán belvárosában játszódik, és egy vezetésoktatóról szól, aki meglátja, hogy a férje bemegy egy nő lakásába, amikor állítása szerint a városon kívül volt. Hagigi nem az egyetlen iráni filmrendező, aki ellen az ország hatóságai felléptek. Júliusban Dzsafar Panahit hat év börtönre ítélték, mert megpróbált információt szerezni korábban letartóztatott iráni filmrendezőkről.

Hétfőn a londoni filmfesztivál tüntetést szervezett a brit fővárosban az Iránban és a világ más országaiban bebörtönzött filmrendezők támogatására, a megmozduláson mások mellett részt vett a fesztivál igazgatója, Tricia Tuttle is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.