Az EU nem annyira örül neki, hogy Berlusconi sunyiban továbbra is Putyinnal bájolog

külföld
2022 október 19., 18:14
comments 6

Az Európai Unió kénytelen volt szerdán emlékeztetni rá Silvio Berlusconit, hogy Oroszország konkrétan lerohanta Ukrajnát. Az előzmény: nyilvánosságra került egy felvétel, amin az olasz politika örökös szereplője azzal dicsekszik, hogy nemrég újra felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal. Azt mondja, az orosz elnök vodkát küldött neki ajándékba, és „kedves” üzeneteket váltottak születésnapja alkalmából.

Az ügy komoly felháborodást váltott ki Olaszországban, ahol éppen Giorgia Meloni próbálja felállítani új kormányát. Berlusconi pártja, a jobbközép Hajrá Olaszország (Forza Italia) a külügyminisztérium körül settenkedik, ami azért is érdekes, mert Berlusconival ellentétben Meloni és pártja, az Olasz Testvérek egyáltalán nem oroszbarátok: a kezdetektől kiállnak Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen.

A felvételt a LaPresse olasz hírügynökség hozta le, és állítólag az alsóházban készült valamikor a héten. „Újra felvettem a kapcsolatot Putyin elnökkel - egy kicsit, nagyon is” - mondja Berlusconi. „Küldött nekem húsz üveg vodkát és egy nagyon kedves levelet a születésnapomra. Én 20 üveg Lambruscóval (egy pezsgő olasz vörösbor) és egy hasonlóan kedves levéllel válaszoltam”.

Silvio Berlusconi és Vlagyimir Putyin 2015. szeptember 11-én Szevasztopolban.
photo_camera Silvio Berlusconi és Vlagyimir Putyin 2015. szeptember 11-én Szevasztopolban. Fotó: ALEXEI DRUZHININ/AFP

Berlusconi szeptember 29-én ünnepelte a születésnapját, alig négy nappal azután, hogy a jobbközép szövetség elsöprő győzelmet aratott az előrehozott választásokon.

Az Európai Bizottság szóvivőjét, Nabila Massralit arra kérték, hogy reagáljon az ügyre. Ő emlékeztetett arra is, hogy az EU tagállamai szabadon ápolhatnak kétoldalú kapcsolatokat Moszkvával, ugyanakkor tiszteletben kell tartaniuk az Unió politikáját, mely szerint az ilyen kapcsolatokat „a szükséges minimumra” kell csökkenteni.

A felvételen Berlusconi arról is beszél, hogy orosz tisztviselők többször is azt mondták neki, hogy a Nyugat áll háborúban Oroszországgal, „mert fegyvereket és anyagi támogatást adunk Ukrajnának”.

Berlusconi hivatala előbb határozottan tagadta, hogy a politikus újra Putyinnal bratyizna, azt mondták, „egy régi történetet mesélt a képviselőknek egy évekkel ezelőtti epizódról”. Később aztán a párt igyekezett elhatárolódni Berlusconi szavaitól.

„A Forza Italia és Silvio Berlusconi elnök álláspontja az ukrán konfliktussal és az orosz felelősséggel kapcsolatban mindenki számára ismert, és összhangban van Európa és az Egyesült Államok álláspontjával, amit többször nyilvánosan is megerősítettek” - olvasható a párt közleményében.

A kormányzásra készülő szövetségből Berlusconinak és az egykori belügyminiszternek, Matteo Salvininek erős a kötődése Moszkvához. Berlusconi hosszú éveken át őszinte rajongója volt Putyinnak, olyan jóban voltak, hogy Berlusconi még tavaly is azzal dicsekedett, hogy szilveszterkor hosszasan beszélgettek telefonon. Nem is volt könnyű neki a szakítás: csak áprilisban, két hónappal az invázió kezdete után kritizálta először nyilvánosan Putyint, alig egy hónapja pedig arról magyarázott a tévében, hogy barátját csak belekényszerítették a háborúba.

(Euronews, AP, Corriere)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.