Hadiállapotot vezetett be a megszállt ukrajnai régiókban Vlagyimir Putyin

háború
2022 október 19., 12:35
comments 27

Vlagyimir Putyin szerdán hadiállapotot rendelt el Ukrajna Doneck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyéiben – ezeket a területeket az Orosz Föderáció részeinek tekinti az orosz diktátor. A rendeletről az orosz Biztonsági Tanács ülésén számolt be videókapcsolaton keresztül.

Ezzel egy időben utasította a miniszterelnököt, Mihail Misusztyint, hogy a kormány állítson fel speciális irányító testületet, amely az orosz „különleges katonai művelet” sikere érdekében jár el a megszállt területeken.

photo_camera Vlagyimir Putyin a novo-ogarjovói állami rezidenciáról csatlakozott a Biztonsági Tanács üléséhez Fotó: SERGEI ILYIN/AFP

Putyin arról beszélt, hogy az oroszok által kinevezett régiós vezetők további hatásköröket kapnak, amelyek lehetőséget biztosítanak számukra a felmerülő biztonsági kockázatok megoldására. A beszédből nem derült ki, hogy a rendelet értelmében sorozni is fognak-e az Ukrajnához tartozó területeken.

Mindez azután történik, hogy az orosz hatóságok Herszon civil lakosságának „evakuálásáról” beszélnek szerda reggel óta. Vlagyimir Szaldo, a megye kinevezett vezetője szerint 50-60 ezer ember evakuálását kezdték meg az ukrán offenzíva elől. A BBC cikke ezzel kapcsolatban megjegyzi, háborús bűnnek minősül, ha megszálló csapatok a megszállt területről deportálják a civil lakosságot.

(Korreszpondent, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.