Méltánytalan, jogellenes, indokolatlan - mondja a hirtelen felmentett magyar diplomata

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 október 21., 11:43
comments 46

Mint arról csütörtök éjjel beszámoltunk, a magyar kormány azonnali hatállyal elbocsátotta Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét. Ő volt az EU-hoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője.

Ahogy arról a Politico című brüsszeli lap elsőként beszámolt, alig néhány órát kapott csütörtök este, hogy az irodáját kiürítse, és végleg távozzon a magyar követségről. Mindez éppen akkor történt, amikor Orbán Viktor két sarokkal arrébb energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével.

Mivel Baranyaihoz tartoztak az energetikai kérdések is, felmerült, hogy az éppen zajló csúcstalálkozóval lehet összefüggésben a felmentése. Péntek délelőtt több, a brüsszeli magyar ügyeket jól ismerő emberrel beszéltünk, és az derült ki, hogy ez a feltételezés téves volt. Baranyai gyors eltávolítása mögött inkább más okok lehetnek, és elküldésével már több mint egy hete is megpróbálkozott az igazságügyi minisztérium.

Baranyai lapunknak csupán egyetlen mondatot kívánt nyilatkozni:

“A kirúgásoamat métlánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.”

Nem ment magától

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt