A kínai miniszterelnök kiesett a pixisből, a volt elnököt váratlanul kivezették a kongresszusról

külföld
2022 október 22., 09:03

Kulcsemberek távoznak a Kínai Kommunista Párt vezetéséből, írja a South China Morning Post, miután lezárult a párt 20. kongresszusa.

Köztük van Li Ko-csiang miniszterelnök és helyettese, valamint két további magas pozíciót betöltő tisztviselő, akik eddig benne voltak a legfontosabb döntésekért felelős, 25 tagú Politikai Bizottságban. Azért kell távozniuk, mert nem kerültek fel a 200 tagot számláló Központi Bizottság listájára, ennek értelmében semmilyen állami, kormányzati feladatot nem vállalhatnak.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

Négyőjük távozása azért jelentős fejlemény, mert sem Li Ko-csiang, sem Vang Jang, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület elnöke nem érte még el a kötelező nyugdíjkorhatárt, így a hagyományok szerint pozícióban kellett volna maradniuk.

A South China Morning Post szerint a harmadik elnöki ciklusát kezdő, ezzel évtizedek óta a leghatalmasabb kínai vezetővé váló Hszi Csin-ping igyekszik fiatalítani a környezetében, hogy a következő öt évre is biztosítsa támogatottságát.

A 2018-ig érvényes szabályok szerint Hszinek két ciklus után távoznia kellett volna, de négy éve törölték ezt a passzust az alkotmányból.

Kivezették a volt elnököt

photo_camera Hu Csin-tao és Hszi Csin-ping Fotó: NOEL CELIS/AFP

Egyelőre nem tudni miért, de a kongresszus szombati záróeseményéről váratlanul kivezették Hu Csin-tao korábbi elnököt, aki 2002-től 2013-ig irányította az országot.

Az alábbi videó alapján a 79 éves Hu nem akart felállni a székéből, és próbált pár szót váltani a mellette ülő Hszivel, illetve a miniszterelnökkel is.

link Forrás
Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.