Krumplipürével dobálták meg Monet festményét Németországban

környezetvédelem
2022 október 23., 16:46

Vasárnap egy német környezetvédelmi csoport tagjai krumplipürével dobálták meg Claude Monet Szénakazal című festményét egy potsdami múzeumban. Hasonló akció a múlt héten történt Londonban, amikor a Stop Oil környezetvédelmi csoport tagjai paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik festményét.

A német Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű aktivista csoport tagja a festmény leöntése után a falhoz ragasztották a kezeiket. A festményt természetesen üvegréteg védi, ezért nem lett baja. A londoni aktivista csoporthoz hasonlóan a német fiatalok a mutatványt ébresztőnek szánták a közelgő éghajlati katasztrófa miatt.

„Az emberek éheznek, az emberek megfagynak, emberek halnak meg” – mondta az egyik aktivista a Letzte Generation által Twitteren közzétett videóban.

„Klímakatasztrófában vagyunk, és paradicsomlevestől vagy a krumplipürétől féltesz egy festményt? Tudod én mitől félek? Attól, hogy a tudósok azt mondják, hogy 2050-ben már nem fogunk tudni enni adni a családjainknak” – mondta a tüntető. „Krumplipüré kell egy festményre, hogy ezt meghalljuk? Ez a festmény semmit sem fog érni, ha az ételért kell verekednünk. Mikor kezdünk el figyelni? Mikor kezdjük el végre hallgatni és abbahagyni azt, ahogy eddig csináltuk?

link Forrás

A Letzte Generation tagjai tavaly éhségsztrájkot rendeztek a berlini Reichstag épülete előtt, hogy tiltakozzanak a politikai fellépés hiánya miatt, az év elején pedig Németország legforgalmasabb autópályáját foglalták el. Erről a fajta újgenerációs klímavédelemről itt írtunk bővebben. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.