Nem a világ legmeglepőbb híre: Hszi Csin-ping marad a Kínai Kommunista Párt főtitkára

külföld
2022 október 23., 06:19
comments 3

Újra Hszi Csin-pinget választották a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává Pekingben, kínai elnök így várhatóan harmadik ötéves ciklusát kezdheti el. A KKP központi bizottságának közleményében bejelentették, hogy Hszit újraválasztották a KKP katonai bizottságának elnökévé is. Hszit az elnöki tisztségébe várhatóan a 2023 márciusában tartandó Országos Népi Gyűlésen iktatják be.

Kijelölték a KKP politikai bizottságának (pb) állandó bizottságát is. A párt legfontosabb szervének számító, most 7 tagú, Hszi Csin-ping vezette testületébe beválasztott négy új tag Hszi Csing-ping köreiből került ki.

A megválasztása utáni sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping azt mondta: bár Kína nem tud fejlődni a világ többi része nélkül, „a világnak is szüksége van Kínára”. Egyúttal méltatta az ország „két csodáját”, a gyors gazdasági növekedését és hosszútávú társadalmi stabilitását is. „A kínai gazdaság ellenállóvá vált, és rendkívül nagy mozgástérre tett szert” – mondta az államfő.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, miután a pekingi törvényhozás 2018-ban eltörölte azt a jogszabályt, aminek értelmében az ország első embere legfeljebb két mandátumot tölthet ki.

A 96 millió párttagot számláló KKP-t a több száz fős központi bizottság (kb), a 25 fős politikai bizottság (pb) és a pb tagjaiból álló, szűk körű, 7-9 fős állandó bizottság irányítja.

Szombaton ért véget a KKP ötévente megrendezett, egyhetes pártkongresszusa, amin elfogadták a KKP alapszabályának módosítását is. A módosítás tovább erősíti Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár politikai hatalmát.

photo_camera Fotó: Wang Zhao/AFP

A hírek szerint kulcsemberek távoznak a KKP vezetéséből, köztük van Li Ko-csiang miniszterelnök és helyettese, valamint két további magas pozíciót betöltő tisztviselő, akik eddig benne voltak a pb-ben. Azért kell távozniuk, mert nem kerültek fel a 200 tagot számláló Központi Bizottság listájára, ennek értelmében semmilyen állami, kormányzati feladatot nem vállalhatnak.

Egyelőre nem tudni miért, de a kongresszus szombati záróeseményéről váratlanul kivezették Hu Csin-tao korábbi elnököt, aki 2002-től 2013-ig irányította az országot. A 79 éves Hu nem akart felállni a székéből, és próbált pár szót váltani a mellette ülő Hszivel, illetve a miniszterelnökkel is, de hiába. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.