Rishi Sunak törölte Liz Truss tervét, mégsem helyezik át a brit nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe

diplomácia
2022 november 03., 15:32
comments 1

Rishi Sunak legújabb brit miniszterelnök visszalépett Liz Truss előző brit miniszterelnök kezdeményezésétől, az Egyesült Királyság izraeli nagykövetsége nem kerül Jeruzsálembe. Truss miniszterelnöksége alatt merült fel, hogy áthelyeznék Tel-Avivból a külképviseletet. Most a Downing Street egyik szóvivője azt mondta, „megfontolták, és nincsenek tervek a brit nagykövetség költöztetéséről.”

A javaslat nagy felháborodást keltett: a brit egyházi vezetők, palesztinpárti csoportok, arab nagykövetek, EU-s külügyminiszterek és konzervatív párti képviselők egyaránt felszólaltak a terv ellen, ami az elmúlt évtizedek törékeny status quójának felrúgását jelentette volna.

Donald Trump, az Egyesült Államok akkori elnöke 2017-ben döntött úgy, hogy átköltözteti az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, ezzel elismerve azt Izrael fővárosaként. Ez ellen rengetegen tiltakoztak, félve az amúgy sem konfliktusmentes Közel-Kelet további destabilizációjától.

A brit döntést megelőzően Sunak izraeli és arab diplomatákkal is találkozott az Ábrahám-egyezményt ünnepelve. Az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és az Egyesült Államok közötti egyezmény 2020-ban jött létre, lényege a vallási különbségek félretétele, és diplomáciai kapcsolatok létesítése Izrael és arab országok között.

A londoni palesztin nagykövet, Husam Zomlot örömmel fogadta a friss bejelentést. „Szeretnénk megköszönni a kormánynak, az egyházi vezetőknek, az aktivistáknak és a civileknek, hogy hozzájárultak, hogy az Egyesült Királyság összhangban maradhasson a nemzetközi joggal” – mondta, utalva arra, hogy Jeruzsálemet nagyon kevés ország fogadja el Izrael fővárosaként, és nem mellesleg Izrael sem küzd igazán vehemensen az elfogadtatásért. (Guardian)

photo_camera Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.