Washington Post: Amerika szeretné, ha Zelenszkij mutatna némi nyitottságot a béketárgyalásra

háború
2022 november 06., 06:21
comments 22

Az amerikai kormány a háttérben próbálja rávenni az ukrán vezetést, hogy mutasson hajlandóságot az oroszokkal való tárgyalásra, és ne szabja feltételként Vlagyimir Putyin távozását a hatalomból, írja a Washington Post névtelen források alapján.

Az Egyesült Államok nem akarja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Ukrajnát, viszont így próbálná fenntartani a háború következményeitől szenvedő európai, afrikai és dél-amerikai országok támogatását. Amerikai tisztviselők szerint ugyanis több országban aggodalmat keltett, hogy Zelenszkij ukrán elnök teljesen elzárkózik a nyilvánosságban a tárgyalástól, amire egyébként az oroszok sem nyitottak.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Zelenszkij szeptember végén, miután Oroszország hivatalosan annektált négy ukrán megyét, lehetetlennek nevezte a tárgyalások megkezdését Putyinnal. „Majd tárgyalunk az új elnökkel” - mondta. Ez keményebb álláspont ahhoz képest, hogy a háború első heteiben még semlegességet és az elfoglalt területekről való kivonulást kért volna az oroszoktól.

Amerikában a republikánus szavazók egyre kevésbé támogatják, hogy továbbra is olyan mértékben segítsék az ukránokat, mint eddig. A közelgő félidős választások tehát ilyen szempontból is nehéz helyzetbe hozhatják Biden elnököt, aki a háború kezdete óta azt mondja, addig nyújtanak támogatást, ameddig csak szükséges.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt