Egyházi iskolák tanárai tüntetnek kedden az oktatásért

oktatás
2022 november 07., 10:31
comments 9

Ballagást szerveznek az „egyházi fenntartású iskolák és óvodák pályaelhagyó és – egyelőre – pályán maradó pedagógusainak” kedden délután Budapesten. Délután ötkor indul a vonulás a Deák térről, a vége a Bazilikánál lesz, ahol rövid beszédekkel készülnek.

„Az eseménnyel a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára kívánjuk felhívni a figyelmet” - írják.

A szervezők egyházi iskolákban dolgozó tanárok, akik öt pontban foglalták össze követeléseiket:

  • új nemzeti oktatási stratégiát,
  • gyerekbarát oktatást,
  • autonómiát,
  • vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért és
  • megbecsülést szeretnének.
Egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlensége 2022. március 1-én
photo_camera Egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlensége 2022. március 1-én Fotó: Szász Zsófi/444

Lakatos Máté, az egyik szervező a VálaszOnline-nak azt mondta, közel harminc vidéki és budapesti intézmény pedagógusai vesznek részt a tiltakozásban. Szerinte majdnem minden kollégája egyetért az eddigi megmozdulások tartalmával, de többeknek „stílusproblémája vagy politikai fenntartása” volt, ezért szerveznek külön, csendesebb akciót.

Ettől függetlenül nem a korábbi rendezvények ellen vannak, csak szeretnék megmozgatni „a jobboldali, konzervatív, keresztény réteget”.

Egy másik szervező, Mikesy András szerint a HírTV-n a pedagóguspálya söpredékéről értekező Bencsik András meglepődne, ha tudná, mennyi Fidesz-szavazó tanár van a sztrájkolók között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.