Vasvári Csaba szerint új szint, hogy egy fideszes politikus és a közmédia bírók lemondását követeli

igazságszolgáltatás
2022 november 07., 07:22
comments 9

„Európai uniós országban, legalábbis a Lajtától nyugatra az elmúlt 70 évben nem találni arra példát, hogy a közpénzből finanszírozott sajtó aktív bírák lemondását követelje. És nem is csak a sajtó, hanem országgyűlési képviselő, mi több, parlamenti bizottsági elnök tette ezt meg. Ez a Rubicon átlépése, amely minőségi változást okoz az igazságszolgáltatással kapcsolatos közéleti vitákban” - mondta Vasvári Csaba bíró, az Országos Bírói Tanács szóvivője a Népszavának.

Vasvári Csaba bíró Almássy Kornélt, az MDF korábbi alelnökét (háttal) hallgatja meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az UD. Zrt.-vel kapcsolatos per tárgyalásán 2011. szeptember 27-én.
photo_camera Vasvári Csaba bíró 2011-ben Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

A kormánymédia október vége óta követeli Vasvári Csaba és kollégája, Matusik Tamás távozását, amiért az amerikai nagykövetnél jártak. Vejkey Imre fideszes képviselő, az Igazságügyi Bizottság szintén lemondásra szólította fel őket.

A látogatás ténye mindvégig nyilvános volt, majd a botrányt látva a nagykövetség emlékeztetett, hogy az ilyesmi bevett gyakorlatnak számít a diplomáciában. Korábban például Orbán Viktor is találkozott az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával, és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal akkori elnöke is járt a korábbi amerikai nagykövetnél.

„Az sem titok, hogy mi hangzott el a találkozón, erről a nagykövetség – minket megelőzően – tájékoztatást adott: az OBT a testületként korábban kialakított véleményét osztotta meg a nagykövet úrral. Ergo, nem történt semmi különös” - mondta Vasvári, akit korábban „kormányellenes agitálással” vádoltak a kormánymédiában, sőt „a gyurcsányi terror bírójának” nevezték.

Vasvári sajátos ívet lát ezekben a támadásokban. „Úgy kezdődnek, hogy impresszummal nem rendelkező blogokról, azaz nem perelhető fórumokról hamis állítások indulnak. Ezeket aztán felkarolja a magyar sajtó egy meghatározott része. És ami a legújabb fejlemény, hogy most nem állt meg itt ez a folyamat: ezt az összehangolt, két aktív magyar bíró – nem tudom másnak nevezni – »verbális kivégzését« célzó hadjáratot a közpénzből működő közmédia is átvette.”

Senyei György Barna, az OBT által felügyelt Országos Bírósági Hivatal elnökének szintén nem tetszett a két bíró látogatása, szerinte „közjogi alap nélküli” pozíciókban jártak el az OBT képviselőiként.

„Az OBT-nek – senki által nem kifogásoltan – 2012 óta van sajtószóvivője, 2018 óta nemzetközi kapcsolatokért felelős kijelölt tagja” - mondta erre Vasvári. Szerinte a hatásköri vitákat biztosan nem úgy kell eldönteni, hogy a felügyelt, vagyis az OBH dönti el, mihez van joga a felügyelő szervnek, vagyis az OBT-nek.

photo_camera Senyei György Barna, az OBH elnöke Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az OBT korábbi közleményében azt a vádat is elutasította, hogy politikusokkal tárgyaltak volna:

„A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban. Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az.”

Varga Zs. András, a Kúria elnöke erre azzal vádolta az OBT-t, hogy „egyes tagjainak közfelháborodásra okot adó viselkedését valótlan és sértő tartalmú közlemény kiadásával” próbálja elfedni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.