Sepp Blatter: Hiba volt Katarnak adni a vébérendezést

világbajnokság
2022 november 08., 13:56

A korrupció vádja alól tavaly felmentett Sepp Blatter szerint Katar egy akkora eseménynél, mint amilyen a futball-világbajnokság, a szervezéshez túl kis ország (kevesebb mint 12 ezer km2, így a világ legkisebb szuverén államai közé tartozik).

A FIFA 8. elnöke a svájci Tages Anzeigernek azt mondta: „Katar kiválasztása hiba volt. Anno a végrehajtó bizottságban megállapodtunk, hogy Oroszországé lesz a 2018-as világbajnokság, az Egyesült Államoké pedig a 2022-es. A béke gesztusa lett volna, ha a két régi politikai ellenfél egymás után rendezte volna a vb-t.”

Egy héttel a 2010-es FIFA-kongresszus előtt a francia Michel Platini, az UEFA volt elnöke azzal hívta fel Blattert, hogy az akkori francia állmfő, Nicolas Sarkozy utasította, hogy Katarban rendezzék a vb-t. Blatter azt mondta, meghívták az elnöki palotába, ahol Sarkozy épp a katari trónörökössel ebédelt. Platini meg is kérdezte a FIFA elnökét: „Sepp, mit tennél, ha az elnököd kérne tőled valamit?”

A most 86 éves Blatter szerint a 2010-es választáson Platininek köszönhetően az USA helyett Katar kapta a rendezési jogot, és a svájci sportdiplomata azt is mondta, hogy Katar fél évvel később 14,6 milliárd dollárért vásárolt vadászgépeket a franciáktól.

A katari vébét november 20. és december 18. között rendezik meg, ez lesz a torna 92 éves történetében az első közel-keleti vb, és az első, amit télen az északi féltekén tartanak.

Joseph S Blatter FIFA-elnök 2010. december 2-án Zürichben bejelenti, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot.
photo_camera Joseph S Blatter FIFA-elnök 2010. december 2-án Zürichben bejelenti, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot. Fotó: Laurence Griffiths/Getty Images

Blatter elmondta, hogy a FIFA 2012-ben módosította a rendező országok kiválasztásának kritériumait, miután aggodalmak merültek fel a katari vb-stadionokat építő vendégmunkásokkal (és konkrét rabszolgákkal) kapcsolatos bánásmód miatt. „Azóta a társadalmi szempontokat és az emberi jogokat figyelembe veszik” – mondta Blatter.

A házigazda Katart élesen bírálták a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód és az azonos neműek közötti kapcsolatokat büntető, diszkriminatív törvények miatt. Miután a FIFA arra kérte a katari világbajnokságon részt vevő nemzeteket, hogy „mostantól a labdarúgásra koncentráljanak”, és ne politizáljanak, tíz európai labdarúgó-szövetség is válaszlevelet küldött, de a levelet a Human Rights Watch, az Amnesty International is bírálta.

Blatter és Platini felmentéséről itt írtunk hosszabban. (Tages Anzeiger via BBC, Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.