Kósa: Több száz millió forintba kerülhet a Liu testvéreknek, hogy országot válthassanak

sport
2022 november 09., 16:36
comments 28

Az elnökségnek azt fogom javasolni, hogy engedjük el a fiúkat, ám a fennálló kötelezettséget azért rendezni kell – ezt nyilatkozta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget vezető Kósa Lajos a Nemzeti Sportnak, amikor az újság az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang országváltásáról kérdezte.

Kósa a lapnak elmondta, a Liu testvérek versenyjogai körül vannak olyan kötelezettségek, amelyeket valakinek rendeznie kell, ha magyar helyett kínai színekben akarnak versenyezni. A korcsolyaszövetséggel kötött sportolói szerződés szerint országváltás esetén a versenyző három évig nem indulhat a nemzetközi korcsolyaszövetség versenyein, csak akkor, ha „a MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket”.

Ezek a költségek elég komoly összeget jelentenek, sportolónként 100-150 millió forintról is szó lehet. Az állam ugyanakkor elvben elengedheti a követelést, Kósa szerint a szövetségnek levélben kellene nyilatkozatot kérnie erre vonatkozóan. A MOKSZ-elnök viszont amellett érvel, hogy ezt a pénzt vissza kell kérni.

photo_camera Kósa Lajos és Liu Shaoang Fotó: botost/444.hu

Kósa azt is elmondta a lapnak, hogy kérdezte a versenyzőket, mivel érhetné el, hogy meggondolják magukat, de közölték, hogy semmivel. „Innentől nemigen volt mozgásterünk” – mondta, hozzátéve, nem szabad a testvéreket bántani, mert „élnek kínai identitásukkal, és egy világhatalom keretein belül próbálnak érvényesülni”, meg akarják nézni, mennyit ér a tehetségük egy nagyobb piacon.

A távozásuk mellett a fő indok az, hogy edzőjük, Csang Csing Lina felbontotta szerződését a magyar szövetséggel, és Kínába ment, a fivérek pedig vele képzelték el a jövőt. De Kósa szerint gazdasági szempontból is érthető, hogy Kínában akarnak versenyezni, mert míg a magyar állam 50 millió forintot fizet egy olimpiai aranyért, Kína kétmillió dollárt, vagyis nagyjából 800 millió forintot.

Ahogy tegnap írtuk, Shaolin Sándornak és Shaoangnak az országváltáshoz le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, ezzel az olimpiai életjáradékukról is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt