Krumpliból eddig is hiány volt, behozatal nélkül nem boldogul az ország, gond lehet a hatósági árból

gazdaság
2022 november 09., 17:56
comments 18

Újabb két termékre terjesztette ki az árstopot a kormány: a tojás és a burgonya árát a 2022. szeptember 30-ai szinten rögzítik. A KSH októberi adatai szerint a tojás 87,9 százalékkal, a krumpli 45,6 százalékkal drágult egy év alatt.

Tíz tojás átlagos fogyasztói ára Magyarországon 723 forint volt szeptemberben, októberben pedig 899 forint. Tehát vélhetően 24 százalékkal tehet olcsóbb a hatósági áras tojás. Október 22-én írtunk arról, hogy az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján 108 forintba került az M méretű ketreces tojás, míg az év elején 50 forintról indultunk.

Ennek ellenére a Magyar Tojásszövetség szerint ez még olcsónak számított. Ezt közölték ugyanis október közepén:

Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb.

A sajnálatos drágulás okai a következők:

  1. kedvezőtlen gazdasági környezet,
  2. aszálykárok,
  3. madárinfluenza-járvány okozta állománycsökkenés.

Vagyis kevesebb lett a tyúk, így a tojás is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.