„A csend nem rend” – az Eötvös József Gimnázium is csatlakozik az egyhetes sztrájkhoz

oktatás
2022 november 10., 20:22
comments 5

A budapesti Eötvös József Gimnázium 37 tanára csatlakozik a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola 60 tanára által kezdeményezett egyhetes munkabeszüntetéshez november 14-étől, jelentette be Facebookon az iskola egyik tanára.

A pedagógusok, diákok és szülők tavasz óta tüntetnek országszerte azért, hogy a kormány állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, fejezze be a pedagógusok megfélemlítését, és vegye vissza az állásába a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból tiltakozás miatt kirúgott tanárokat. Október 23-án a fővárosban egyes források szerint 65, más források szerint közel 80 ezren tüntettek az oktatásért.

photo_camera Fotó: Németh Dániel / 444

A polgári engedetlenségben résztvevők azonnali béremelést követelnek a pedagógusoknak, a segítő munkatársaknak, a technikai dolgozóknak és a szakképzésben foglalkoztatottaknak, és az oktatás modernizálását és az önálló oktatási minisztérium visszaállítását is sürgetik. A tanárok, a diákok és a szülők egységes követelései közt szerepel, hogy a miniszterelnök

nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról,a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti Alaptanterv átdolgozásáról, a diákok óraszámának csökkentéséről. A központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás és az intézményvezetők jogkörének visszaállítása ugyancsak a követelések része.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.