Putyin elvenné az útlevelet a háborút bíráló, nem Oroszországban született oroszoktól

háború
2022 november 13., 14:55

Vlagyimir Putyin törvénymódosítást javasolt, ami lehetővé tenné, hogy Moszkva visszavonja az útlevelét azoknak az orosz állampolgároknak, akik nem Oroszországban születtek, ha azok bírálják az ukrajnai háborút – írja a Kyiv Independent.

A változtatás nyilván azokat az ukránokat célozná, akik az orosz megszállás alatt szereztek orosz útlevelet, és vagy kénytelenek voltak állampolgárságot váltani, vagy nem volt más választásuk.

A módosító javaslatokban – amiket az eddig csak első olvasatban elfogadott törvényjavaslathoz csatolnának – a „bűncselekmény”-nek minősülő cselekmények között szerepel a háborúról szóló „álhírek terjesztése” vagy „az orosz hadsereg hiteltelenítése” – írja a Meduza egy Kreml vezette hírügynökségre hivatkozva.

photo_camera Fotó: Szergej Bobiljov/AFP

A „részvétel egy nemkívánatos szervezet tevékenységében” is felkerült a Putyin által „bűncselekmény”-eket gyűjtő listára, ami lehetővé teszi, hogy Moszkva „megsértése esetén” bevonják az útlevelet.

A törvényjavaslat módosítására két nappal azután került sor, hogy Oroszország elszenvedte az egyik legmegalázóbb harctéri veszteségét, Herszon ukrán visszafoglalását. A déli város az egyetlen nagyobb regionális város, amit Oroszországnak – elképesztően nagy veszteségek ellenére – sikerült elfoglalnia a februári invázió óta.

A Kreml a teljes körű invázió megindítása óta szigorította azt, hogy a hazai média hogyan tudósíthat az ukrajnai háborúról, hogy betiltsák az általa kedvezőtlennek ítélt tartalmakat, és súlyosan korlátozzák a tüntetéseket is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.