Orosz rakéták érték Lengyelországot, Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot

háború
2022 november 15., 18:53
comments 84

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök 20 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán a vonalban 2022. február 24-én
photo_camera Orbán a vonalban 2022. február 24-én Illusztráció: Yves Herman/AFP

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte a Radio Zet. Nem világos, hogy a rakéták az ukrán városok orosz tömeges bombázásából származnak-e, de a jelentések szerint több mint 100 rakétát indítottak el. A hír hatására meredeken zuhanni kezdtek a részvények – írja az XTB.


Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte a lengyel kormányszóvivő. „A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik - mondta el a sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő, aki arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”, az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket.

Délután rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon, ezért a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.