Leállt a Barátság kőolajvezeték

háború
2022 november 15., 16:56
comments 19

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan – hangzott el az M1-en, ami szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan.

A Barátság kőolajvezeték a hatvanas évekre készült el. Két főágon szállítja a főként orosz eredetű kőolajat Európa felé. A déli ága Magyarországon is keresztülhalad, az északi érinti Lengyelországot. Azon a múlt hónapban szivárgást tapasztaltak.

Barátság.
photo_camera Illusztráció: Kisbenedek Attila/AFP

German Galusenko ukrán energiaminiszter azt írta, Oroszország ma ismét nagyszabású rakétatámadásokat csapott le az energiatelepekre, ez az energiarendszer legmasszívabb bombázása a háború kezdete óta. „Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerére, hanem néhány szomszédunk energiarendszerére is hat” – írta.

A miniszter szerint a találatok az ukrán energiarendszer egész területén zajlanak: mind a termelés tárgyai, mind a villamosenergia-átviteli rendszer ellen. Vészhelyzeti kimaradások léptek életbe – közölte.

„A katonai és nemzetközi térben elszenvedett vereségek után az ellenség újabb terrorista bosszút akar állni, és a tél előestéjén megpróbálnak maximális károkat okozni az energiarendszerben. Kérek mindenkit, hogy értse meg az energiaellátás kritikus helyzetét, őrizze meg a nyugalmát és bízzon az energiában dolgozókban” – írja.

A MOL közölte, hogy felkészült arra, hogy folyamatosan biztosítani tudja az ország és a régió energiaellátását. A találat következtében a Barátság-vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

Azt írták, üzemi készleteik és Magyarország stratégiai készletei elegendők ahhoz, hogy a százhalombattai finomító működése a kár elhárításáig tartó átmeneti időszakban folyamatos maradjon. Az összegzésük felidézi, hogy az ukrán olajvezeték-rendszer irányítójának tájékoztatása szerint orosz tüzérségi találat ért Ukrajnában a belorusz határhoz közel egy transzformátor-állomást, ami a Barátság kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat elektromos áramot – írja az Infostart.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kijevi nagykövetség folytatja működését. Azt mondta, rossz, aggasztó hírek érkeztek Ukrajnából, „sajnos a háború nem csillapodik”. Telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, akinek jelentése szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelése után.

A nagykövetség és annak munkatársai épségben vannak, az áramellátás akadozik így az internet-szolgáltatás sem stabil – mondta el a miniszter, aki szerint naponta felülvizsgálják a nagykövetség működésére vonatkozó döntést. Szijjártó beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt közölte, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

Tóth-Szenesi Attila egy hónappal ezelőtt írt arról, hogyan lett fegyver a kereken 60 éves Barátság kőolajvezetékből: Kádár János nem ment el a Barátság I avató ünnepségére, Orbán Viktor pedig a csővezeték 2015-ös felújításánál azt mondta: az olcsó energia megszerzéséért folytatott versenyben Európa még mindig a rajtvonalnál ácsorog, ezért gyors, uniós szintű döntésekre van szükség.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.