Északi Áramlat: a svéd hatóságoknak bizonyítékaik vannak arra, hogy robbanások történtek

külföld
2022 október 06., 15:33
comments 8

A svéd hatóságoknak a helyszíni szemle alapján bizonyítékaik vannak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte az ország nemzetbiztonsági hivatala.

„A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein” - tájékoztatott a hivatal, ami „súlyos szabotázst és komoly károkat” is említ.

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, de részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, és az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „átfogó és nyitott”, orosz szakértők részvételével folyó vizsgálatot sürgetett.

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter szerdán közölte: nem teszik lehetővé az orosz részvételt a svéd területen folyó nyomozásban. Jeppe Kofod dán külügyminiszter pedig azt mondta: a dán külügyi tárca nem hozott ilyen döntést, de a vizsgálatért nem a minisztérium, hanem a dán, a német és a svéd rendőrség vezette munkacsoport a felelős.

Az Északi Áramlat üzemeltetői a héten már jelezték, hogy a svéd és a dán hatóságok lezárták a területet, így ők maguk nem tudják megvizsgálni a megrongálódott vezetékrészeket.

A robbanás helyén felbugyogó gáz Dánia partjainál 2022. szeptember 27-én, a dán légierő egyik F-16-osából fényképezve.
photo_camera A gázszivárgás a dán légierő egyik F-16-osa pilótájának a fényképén. Fotó: Ritzau Scanpix via Reuters

A Balti-tengeren a múlt héten jelentettek ismeretlen eredetű gázömléseket, amikről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó, Oroszországot Németországgal összekötő két orosz gázvezetékpáron keletkezett lyukak okozzák. Ezután mind a svéd, mind a dán kormány szabotázsakciót emlegetett, és bejelentette, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményez az ügyben. Orosz hadihajókat is megfigyeltek ott, ahol aztán kilyukadt a gázvezeték.

A NATO szabotázsakciónak, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.