Északi Áramlat: a svéd hatóságoknak bizonyítékaik vannak arra, hogy robbanások történtek

külföld
október 6., 15:33
comments 8

A svéd hatóságoknak a helyszíni szemle alapján bizonyítékaik vannak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte az ország nemzetbiztonsági hivatala.

„A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein” - tájékoztatott a hivatal, ami „súlyos szabotázst és komoly károkat” is említ.

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, de részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, és az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „átfogó és nyitott”, orosz szakértők részvételével folyó vizsgálatot sürgetett.

Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter szerdán közölte: nem teszik lehetővé az orosz részvételt a svéd területen folyó nyomozásban. Jeppe Kofod dán külügyminiszter pedig azt mondta: a dán külügyi tárca nem hozott ilyen döntést, de a vizsgálatért nem a minisztérium, hanem a dán, a német és a svéd rendőrség vezette munkacsoport a felelős.

Az Északi Áramlat üzemeltetői a héten már jelezték, hogy a svéd és a dán hatóságok lezárták a területet, így ők maguk nem tudják megvizsgálni a megrongálódott vezetékrészeket.

photo_camera A gázszivárgás a dán légierő egyik F-16-osa pilótájának a fényképén. Fotó: RITZAU SCANPIX/via REUTERS

A Balti-tengeren a múlt héten jelentettek ismeretlen eredetű gázömléseket, amikről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó, Oroszországot Németországgal összekötő két orosz gázvezetékpáron keletkezett lyukak okozzák. Ezután mind a svéd, mind a dán kormány szabotázsakciót emlegetett, és bejelentette, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményez az ügyben. Orosz hadihajókat is megfigyeltek ott, ahol aztán kilyukadt a gázvezeték.

A NATO szabotázsakciónak, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt