A metróban nőket vertek és tüzet nyitottak a tüntetőkre a rendőrök Teheránban

külföld
2022 november 17., 5:40
comments 7

Videók tanúsága szerint az iráni biztonsági erők tüzet nyitottak az emberekre egy teheráni metróállomáson, illetve a rendőrök végigmentek a metrókocsikban és olyan nőket vertek meg gumibottal, akik a tüntetéseken nem takarták el a hajukat. A közösségi médiában közzétett felvételeken az látható, hogy a lövések miatt az utasok elkezdenek a kijáratok felé futni, eközben többen elesnek és eltapossák őket. Az AFP hírügynökség szerint az újabb összecsapásokban hat ember halt meg az éjszaka folyamán.

A tüntetések, melyeket egy 22 éves nő, Mahsza Amíni meggyilkolása váltott ki, három hónapja tartanak Iránban. (Legutóbbi nagyobb összefoglalónk: Még keményebben odacsaphat Irán a szabadságért tüntető tömegeknek.) Több mint 300-an vesztették életüket azóta az összecsapásokban, és becslések szerint mintegy 15 ezer embert tartóztattak le. Szerdán újabb négy embert ítéltek halálra a tüntetésben való részvételük miatt.

A megmozdulások kedden ismét fokozódtak, miután a szervezők három napos akciót hirdettek a 2019-es „véres november” emlékére, amikor több száz tüntetőt öltek meg a biztonsági erők. „Harcolunk! Meghalunk! Visszavesszük Iránt!” - ez volt most az új tiltakozások egyik jelszava. Voltak tüntetők, akik a metróállomásokon égettek fejkendőket. A metró azért is a tüntetők és a rendőrök közti összecsapások egyik kiemelt helyszíne, mert ott nyár óta gyakran járőrözik az erkölcsrendészet, megfigyelik a nőket, és vegzálják azokat, akik „nem megfelelő” módon vannak felöltözve. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt