Még keményebben odacsaphat Irán a szabadságért tüntető tömegeknek

külföld
2022 október 29., 17:23

Az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka, Husszein Szalámí október 29-én azt mondta: „Ne jöjjetek az utcákra! Ez a tüntetések utolsó napja.”

Az ellentmondást nem tűrő kijelentés minden valószínűség szerint arra utal, hogy az iráni vezetés a korábbinál jóval vehemensebben fog fellépni a tiltakozó tömegekkel szemben, akik több mint egy hónapja töltik meg az utcákat országszerten. A rettegett Forradalmi Gárda a legelitebb katonai egység, főparancsnoka közvetlenül a legfőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah alárendeltje. Eddig leginkább a rendőrség és a Gárda alá tartozó félkatonai baszidzs milíciák szálltak szembe a tüntetőkkel, a gárdistákat a tüntetések kitörése óta még nem vetették be - úgy tűnik, mostanáig.

Az Iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlaton.
photo_camera Az Iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlaton. Fotó: WANA NEWS AGENCY/via REUTERS

A tüntetések ugyanis a héten sem csitultak, sőt, újabb löketet adott nekik egy fontos dátum.

Szerdán több mint tízezren gyűltek össze Szakkezben szerdán, hogy megemlékezzenek Mahsza Amíniről, aki 40 napja halt meg - hagyományaik szerint a 40. nap jelzi a gyászidőszak végét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.