Még keményebben odacsaphat Irán a szabadságért tüntető tömegeknek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 október 29., 17:23
comments 13

Az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka, Husszein Szalámí október 29-én azt mondta: „Ne jöjjetek az utcákra! Ez a tüntetések utolsó napja.”

Az ellentmondást nem tűrő kijelentés minden valószínűség szerint arra utal, hogy az iráni vezetés a korábbinál jóval vehemensebben fog fellépni a tiltakozó tömegekkel szemben, akik több mint egy hónapja töltik meg az utcákat országszerten. A rettegett Forradalmi Gárda a legelitebb katonai egység, főparancsnoka közvetlenül a legfőbb vezető, Ali Hámenei ajatollah alárendeltje. Eddig leginkább a rendőrség és a Gárda alá tartozó félkatonai baszidzs milíciák szálltak szembe a tüntetőkkel, a gárdistákat a tüntetések kitörése óta még nem vetették be - úgy tűnik, mostanáig.

photo_camera Az Iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlaton. Fotó: WANA NEWS AGENCY/via REUTERS

A tüntetések ugyanis a héten sem csitultak, sőt, újabb löketet adott nekik egy fontos dátum.

Szerdán több mint tízezren gyűltek össze Szakkezben szerdán, hogy megemlékezzenek Mahsza Amíniről, aki 40 napja halt meg - hagyományaik szerint a 40. nap jelzi a gyászidőszak végét.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt