Elégedetlenek Brüsszelben a magyar kormány teljesítésével

eu
2022 november 17., 13:16
comments 53

A magyar kormány szeptember elején megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy teljesít 17 jogállamisági követelményt, hogy ne veszítse el az EU-s támogatások egy igen jelentős részét.

A vállalásokra a Bizottság az úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül tudta rákényszeríteni az Orbán-kormányt. A mechanizmus elindítását az áprilisi magyar parlamenti választás másnapján jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök. A mechanizmust akkor lehet elindítani, ha egy tagállamban veszélybe kerülnek az EU-s pénzek a jogállamisági keretek gyengesége miatt - azaz ahol elnézi az állam, hogy ellopják a pénzt. Eddig csak Magyarországgal szemben indult ilyen eljárás az EU-ban.

A magyar kormány előbb vitatta, hogy itt bármi baj lenne a jogállamisággal, majd ahogy a magyar gazdaság megrogyni látszott, egyre engedékenyebb lett. A 17 követelményt most szombatig kellene teljesítenie a magyar kormánynak.

A menetrend szerint ezt értékeli a Bizottság, és az értékelés után a Tanács, konkrétan a tagállamok pénzügyminiszterei döntik majd el, hogy a magyarok pénzét megkurtítják, vagy engedik elutalni. Az eljárás időben összecsúszott az újjáépítési alapban (RRF) lévő több ezer milliárd forint megítélésével is. Az eddigi várakozások szerint, ha a mechanizmust leállítanák, mert a magyar kormány szombatig teljesíti az elvárásokat, akkor az alap pénzei is megnyílhatnak.

Veszélyesen telik az idő

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.