Elégedetlenek Brüsszelben a magyar kormány teljesítésével

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
november 17., 13:16
comments 58

A magyar kormány szeptember elején megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy teljesít 17 jogállamisági követelményt, hogy ne veszítse el az EU-s támogatások egy igen jelentős részét.

A vállalásokra a Bizottság az úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül tudta rákényszeríteni az Orbán-kormányt. A mechanizmus elindítását az áprilisi magyar parlamenti választás másnapján jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök. A mechanizmust akkor lehet elindítani, ha egy tagállamban veszélybe kerülnek az EU-s pénzek a jogállamisági keretek gyengesége miatt - azaz ahol elnézi az állam, hogy ellopják a pénzt. Eddig csak Magyarországgal szemben indult ilyen eljárás az EU-ban.

A magyar kormány előbb vitatta, hogy itt bármi baj lenne a jogállamisággal, majd ahogy a magyar gazdaság megrogyni látszott, egyre engedékenyebb lett. A 17 követelményt most szombatig kellene teljesítenie a magyar kormánynak.

A menetrend szerint ezt értékeli a Bizottság, és az értékelés után a Tanács, konkrétan a tagállamok pénzügyminiszterei döntik majd el, hogy a magyarok pénzét megkurtítják, vagy engedik elutalni. Az eljárás időben összecsúszott az újjáépítési alapban (RRF) lévő több ezer milliárd forint megítélésével is. Az eddigi várakozások szerint, ha a mechanizmust leállítanák, mert a magyar kormány szombatig teljesíti az elvárásokat, akkor az alap pénzei is megnyílhatnak.

Veszélyesen telik az idő

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt