Orbántól pénzt, Hernáditól üzemanyagot kér a leállásra ítélt félezer kis benzinkút

gazdaság
2022 november 18., 09:23
comments 10

Orbán Viktor miniszterelnöknek és Hernádi Zsolt MOL-vezérnek ír levelet a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) amiatt, hogy a magyar olajtársaság újonnan szerződött benzinkút-üzemeltető partnerei számára teljes egészében megszünteti a hatósági áras benzin- és gázolaj-szállításokat a jövő héttől. Ez a gyakorlatban 251 céget, körülbelül félezer kisebb, független kutat érint majd, amelyek a piac körülbelül 15 százalékát képviselik.

Egri Gábor, az FBSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy a kormányfőtől azt kérik, hogy

  • az elmaradt támogatásokat fizessék ki,
  • szabadítsák fel a stratégiai tartalékot,
  • ne érje szankció azokat a kutakat, amelyek üzemszünetet hirdetnek, mert kifogynak az üzemanyagból.

A MOL-vezért pedig az olajtársaság társadalmi felelősségére emlékeztetik majd a levélben. Egri szerint ugyanis ha baj van a készletekkel, akkor először nem a kis, független vidéki kutakat kellene levágni az ellátásról, hanem például a külföldi cégeket. Azt szeretnék elérni, hogy legalább az eddig megkapott 25 százalékos mennyiséget újra szállítsa nekik a MOL. Szeptember közepe óta ugyanis a nagyvállalat az üzemanyag-rendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében csak a szerződésekben szereplő üzemanyag-mennyiség negyedét tudta kiszállítani. Ez a 25 százalék csökken most le nullára.

A MOL szerint az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi:

  • A tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a MOL töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba. Jelenleg a MOL felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.
  • A vevő ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyag-tartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat.
  • Az orosz tüzérségi találat után rövid idő alatt sikerült megjavítani a Barátság-vezeték áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.
  • A hétvége folyamán lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. A javítási munkák jelenleg is szakszerű körülmények között zajlanak, de a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számolnak valamennyi termékünk vonatkozásában.

Egri szerint a kis vidéki kutak jövő hét közepére kifogyhatnak a benzinből. Ilyen kutak szerte az országban mindenhol vannak.

Növeli a problémát, hogy egy új korlátozás szerint a MOL-kutakon ezentúl a gyorstöltő oszlopokon a tankolási limit 100 liter/tranzakció lesz. Ezek a korlátozások csak a Mol benzinkútjaira érvényesek, más hálózatok ennél (akár jóval) alacsonyabb limiteket is bevezethetnek a hatósági áras termékekre. A gyorstöltő oszlopokat például a kamionok használják, ezért a 100 literes limit hatalmas problémát jelent. Egy kamionnak ugyanis legalább 1000-1500 literes a tankja, ezért a korlátozás miatt sokkal gyakrabban kell majd megállniuk tankolni, ami egyrészt felborítja a tervezett logisztikát és menetidőt, másrészt hatalmas kamionsorok alakulhatnak ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.