EU-s rendőrök járőröznek Koszovó északi részén

külföld
2022 november 19., 16:38
comments 1

Jelenleg 130 lengyel és olasz rendőr járőrözik Koszovó északi részén, mivel a hónap elején egy koszovói szerb rendőr ügye lemondási hullámot váltott ki a helyi hatóságoknál. A Koszovóba vezényelt rendőröknek nincs joga a letartóztatásokhoz, de az EU szeretné, ha jelenlétükkel kitöltenék a nagyjából hatszáz távozó rendőr után maradt biztonsági vákuumot.

photo_camera Fotó: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS

A lemondási hullámot kiváltó férfit azért rúgták ki, mert nem akarta lecserélni rendszámát szerbről koszovóira. Szerbia és Koszovó nyár óta nem ismeri el a másik által kiadott okmányokat és rendszámtáblákat, a konfliktus lassan két éve tart. A hónap elején hatályba lépett szabályozás szerint hétfőtől büntetés jár a szerb rendszámtábla használatáért. Sokan eszkalációtól tartanak, mivel a szabályozás ellen a koszovói szerbek útzárral tiltakoztak.

„Még csak megfigyeljük a helyzetet, mivel még minden nagyon érzékeny” - mondta Mariano Bastanza, a lengyel kollegák megerősítésére érkezett 25 olasz rendőr parancsnoka.

Az EU az Egyesül Államokkal együtt még hétfő előtt szeretne megoldást találni, ugyanis ekkor küldik ki az első bírságokat a szerb rendszámtáblák miatt. Korábban a NATO azt fontolgatta, hogy újabb csapatokat küld a konfliktusos területre.

„Jelenleg észak egy ketyegő bomba, mindkét oldalon vannak őrültek, akik készen állnak, hogy felrobbantsák, miközben nincs rendőrség, aki a helyzetet kezelné” - írta le a helyzetet a Reutersnak egy névtelenséget kérő koszovói tisztviselő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.