A „tűzzel játszanak” Európa legnagyobb atomerőművénél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője szerint

háború
2022 november 21., 09:12
comments 2

„Bárki is áll emögött, azonnal véget kell vetni ennek. Ahogyan már sokszor elmondtam, a tűzzel játszanak!” – mondta Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője azután, hogy tucatnyi erős robbanás rázta meg Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai környékét.

A Reuters arról ír, hogy a területet tüzérségi csapások érték, ezért az ENSZ atomenergia-felügyeletének képviselői hétfőn arra készülnek, hogy újra megvizsgálják a hétvégi csapások okozta károkat.

photo_camera A zaporizzsjai atomerőmű környéke szeptemberben orosz plakátokkal kidekorálva. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Hogy melyik harcoló fél tüzelt nagykaliberű fegyverekkel, egyelőre nem tudni. Zelenszkij ukrán elnök azt mondja, az atomerőművet ért támadásokra akkor került sor, amikor az orosz erők a frontvonal mentén lévő ukrán állásokat bombázták. Az oroszok pedig az ukránokat okolják. Erre érkezett Grossi reakciója, amelyben tisztázza, hogy bárki is volt az elkövető, óriási veszélyt jelentenek az ottani támadások.

A NAÜ helyszíni csoportja az üzem vezetőségétől kapott információkra hivatkozva azt mondta, néhány épületben, rendszerben és berendezésben károk keletkeztek, de ezek egyike sem kritikus a nukleáris biztonság szempontjából. Grossi azt is elmondta, hogy a csoportja hétfőn már vizsgálódna, de az orosz üzemeltető, a Roszergoatom közölte, hogy korlátozni fogják, miket nézhetnek meg.

„Ha olyan létesítményt akarnak ellenőrizni, amelynek semmi köze a nukleáris biztonsághoz, a hozzáférést megtagadjuk - mondta erről Renat Karchaa, a Roszergoatom vezérigazgatójának tanácsadója a Tass hírügynökségnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt