Zelenszkij felszólította a NATO-tagországokat, hogy a parlamentjeik nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot

háború
2022 november 21., 17:30
comments 4

A NATO-tagországok parlamentjei nyilvánítsák terrorista állammá Oroszországot az ukrán energia-infrastruktúra ellen elkövetett támadások miatt – mondta az ukrán elnök az észak-atlanti szövetség 68. parlamenti közgyűlésének záróülésén Madridban.

„Az lenne a helyes, ha parlamentjeikben elismernék Oroszországot terrorista államként”

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij a videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében, hangsúlyozva, hogy Oroszország milliók életét sodorja közvetlen veszélybe azzal, hogy télen tönkreteszi az áramellátást, a vízellátást és a fűtést.

Az elnök az agresszor elleni szankciók további fokozását követelte, és szorgalmazta egy újabb korlátozó intézkedéscsomag elfogadását az EU részéről. Zelenszkij megköszönte az országának eddig nyújtott támogatást, de további segítséget, „kellő mennyiségű és minőségű” légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek biztosítását kérte a közgyűléstől.

photo_camera Fotó: Oscar Del Pozo/AFP

„Fel kell készülnünk arra, hogy hosszú ideig segítsük Ukrajnát” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki beszédében figyelmeztetett a támogatás „kifáradásának” kockázatára.

Szerinte meg kell érteni, hogy a demokrácia és a szabadság védelmének ára van, amit a szövetséges országokban a megélhetési költségek drágulásával, de Ukrajnában vérrel fizetnek meg. „Ha engedjük, hogy Putyin győzzön, mindannyiunknak sokkal nagyobb árak kell fizetnünk” – mondta.

A főtitkár szót emelt a katonai támogatások további növelése mellett, hogy Ukrajna „független és szuverén nemzetként” létezhessen. Ismét sürgette a NATO-tagországokat védelmi kiadásainak további bővítését legalább a GDP 2 százalékáig, amit „küszöb, nem pedig plafon” értéknek nevezett.

Magyarországot és Törökországot felszólította, hogy mielőbb fejezzék be Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását nemzeti parlamentjeikben.

Pedro Sánchez, a közgyűlésnek otthont adó Spanyolország kormányfője az eseményen bejelentette: még ebben a hónapban elkezd működni Toledóban az a katonai kiképzőközpont, ahol az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukraine) keretében ukrán katonák képzését segítik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt