Legközelebb már 17 csapat lesz a világbajnokságon Ázsiából és Afrikából - de minek?

világbajnokság
2022 november 22., 05:15

Hétfőn már három meccsel folytatódott a vébé, ezzel még mindig nem pörgött fel teljesen, keddtől napi négy meccsel dübörög a csoportkör. Anglia egy 6-2-es győzelemmel terelte el a figyelmet a rendezést kísérő abszurd körülményekről, Hollandia, ha nem is tükörsimán, de legyűrte Szenegált, Wales és USA hatalmas tempójú meccsen játszott 1-1-es döntetlent.

Mi lesz itt, ha 48 csapatos lesz a vébé?

Az első két nap után Ázsia és Afrika legjobbjai 2 gólt lőttek, 10-et kaptak, 0 pontot szereztek. Ettől akár még világbajnokot is adhat a harmadik világ, de erre azért elég kicsi az esély.

Mindez azért érdekes, mert a 2026-os vébétől kezdve (Kanada, Mexikó, USA a rendező) 48 csapat küzd a vébécímért. A legnagyobb növekedést pedig éppen Afrika és Ázsia könyvelheti el.

  • Ázsia - a jelenlegi 4-5 részvevő után 8
  • Afrika - 5 után 9
  • Észak- és Közép-Amerika - 3-4 után 6
  • Dél-Amerika - 4-5 után 6
  • Óceánia - 0-1 után - 1
  • Európa - 13 után 16

Ez azt jelenti, hogy a legjobb csapatokat adó Dél-Amerika és Európa alig-alig jut plusz helyekhez, Ázsia és Afrika viszont szinte megduplázza a résztvevői számát. ha már a mostani vébé is 48 csapatos lenne, akkor - a mostani selejtezők alapján - a következő válogatottak játékát is csodálhatnánk:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.