Próbált túllépni a háborús traumáin, de amikor lövéseket hallott, azonnal bekapcsoltak a harctéri reflexei

bűnügy
2022 november 22., 18:40

„Nem emlékszem, mi történt pontosan, csak arra, hogy harci üzemmódba váltottam, és az volt a fejemben, hogy meg kell ölnöm, mielőtt ő végez velünk” - idézte fel a New York Times riporterének Richard M. Fierro, hogy mi játszódott le benne. Ő az a 45 éves veterán katona, aki ártalmatlanná tette a Colorado Springs-i Club Q támadóját, a 22 éves Anderson Lee Aldrich-t, amikor az vasárnapra virradóra mészárlásba kezdett a szórakozóhelyen.

Fierro és felesége a lányukat és annak pasiját kísérték el más barátokkal egy drag show-ra, ahol a lánya egyik régi barátja is fellépett. Fierro először volt olyan buliban, ahol transzvesztiták az előadók, és nagyon bejött neki. Úgy érezte, épp azért volt katona 15 évig, azért harcolt Irakban és Afganisztánban, hogy mindenki szabadon élhessen és tehesse, amihez kedve van, pont ahogy most ebben a nightclubban látja.

photo_camera Helyszínelők a Club Q előtt. Colorado Springs, 2022. november 21. Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A harctéri érdemeiért a bronz csillaggal kétszer is kitüntetett férfi őrnagyként szerelt le 2013-ban, azóta küzd a traumáival és próbál visszailleszkedni a civil életbe. A riport szerint

terápiába járt, gyógyszereket szedett, megszabadult az otthonában tartott fegyverektől, hosszú hajat és kecskeszakállt növesztett, hogy eltávolítsa magától a múltját. Közben tudta, hogy a háború már mindig a része marad.A Club Q meglátogatása is egy próbálkozás volt arra, hogy társaságba menjen, és a nyilvános helyeken ne mindig a falnak háttal, folyamatos készültségben várja, mikor történik valami. Sikerült is, épp a táncoló embereket nézte, amikor az ajtóban torkolattűz villant, és meghallotta a gépkarabély hangját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.