Rossz játékkal és öles léptekkel a továbbjutás felé

világbajnokság
2022 november 26., 06:33

Amióta focit nézek, velem van az érzés, mintha a nagy tornák idején máshogy működne az idő: előzetesen mindig olyan soknak hangzik a 3-4 hét, pénteken meg persze már arra ébredtem, hogy épphogy elkezdődött az idei világbajnokság, de máris a csoportmeccsek második fordulójánál tartunk.

Hogy még egy közhelyet bedobjak rögtön az elején, a második forduló az, ahol elválik a tüdő a májtól*, és ténylegesen látszódni kezd, melyik csapattól mit lehet valójában várni. Persze láttunk már magabiztos csoportgyőzelmek utáni nyolcaddöntős összeomlást, ahogy épphogy összehozott továbbjutást kísérő remeklést is, de mégis: egy meccs nem meccs, de kettővel már lehet mit kezdeni.

Ha így nézzük a második kör első napját, akkor annyi tűnik biztosnak, hogy a két nagy európai, az otthoni szurkolóik által minimum a legjobb 8, de titkon inkább 4 közé várt csapat nincs meggyőző formában, a szimpatikus kiscsapatok (harmadik közhely!) viszont szívderítő játékot mutattak.

Mielőtt jobban belemennénk a részletekbe, nézzük gyorsan a pénteki eredményeket:

Egy gól és más semmi

Simán a nap egyik legszebb gólját szerezte Cody Gakpo Ecuador ellen. A meccs 6. percében jártunk, és ilyen kezdés után könnyű volt azt gondolni, hogy a hollandok most végre megmutatják, mire képesek. Ehhez képest innentől 84 + sok perc hosszabbításnyi szenvedés jött, és a végén örülhettek, hogy megúszták döntetlennel a remeklő ecuadoriak ellen.

A sors fintora, hogy Hollandia így is szinte biztosan továbbjutott, az utolsó fordulóban elég egy döntetlen a már biztosan kiesett Katar ellen – de az első két meccsen mutatott forma nem sok jót ígér a kieséses szakaszra. Nehéz például megmondani, hogy Louis van Gaal miért ragaszkodik az ötvédős felálláshoz, amikor ebben a keretben jóval több támadópotenciál lenne, főleg egy papíron gyengébb ellenféllel szemben, és látványos volt a középpálya tanácstalansága is. Érdekes, de a holland szurkolók számára elkeserítő adat: a 6. percben lőtt gól után a csapatnak mindössze egy kapura felé lövése volt a meccsen, de az se találta el a felületet.

photo_camera Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.