Helyére emelték az égig érő, aranyozott csodaszarvast a Postapalotánál

MŰVÉSZET
2022 november 30., 10:12

Ezek szerint sikerült megszerezni Szőke Gábor Miklós, a NER kedvenc szobrászának új, alig 200 millió forintos alkotásához az építési engedélyt.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Mert az ősszel derült ki, hogy a csodaszarvasszobor felállításához a Postapalota oldalában a 11 méteres magassága miatt építési engedély kell, miután az ugró szarvas egyrészt 6 méternél magasabb, másrészt az eredeti tervek szerint a teste kilóg a telekről, amit a hatóságok nem engedélyeztek. Ezek szerint azóta már engedélyezték. Vagy mégsem lóg ki a telekről.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Utóbbit egyelőre nehéz megmondani, mert szerdán reggel, épp a beemelés pillanatában jártam a körbekordonozott helyszínen, az ott álló daruskocsi miatt pedig nem volt könnyű megállapítani, hogy kilóg-e a járda fölé a szarvas vagy sem.

Ami biztos viszont, hogy a nagyon arany agancsot külön emelik a fejére, mert ottjártamkor azt még autógumikon pihentették.

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Mindenesetre most már mindenki megbámulhatja a szökellő és aranyozott szarvasszobrot a Matolcsy családhoz ezer szálon kötődő Postapalota oldalában, csak bámulás közben próbálja magát mindenki visszafogni, és nem mondani olyanokat, hogy a szobrot alkotó Szőke Gábor Miklós „köztéri tárgyaiban semmi nyomát” nem látja „a tudásnak vagy kötődésnek, amely az ember-állat közti viszonyokat újradefiniálná, megkérdőjelezné vagy bármit kezdene velük”, ahogy tette azt György Péter kritikus. Mert a végén még az egyszeri bámulót is leseggfejezi Szőke Gábor Miklós, ahogy tette azt György Péterrel.

A szarvas helyére emeléséről egyébként Szőke Gábor Miklós is beszámolt instasztorijában, ahol azt írta: „Miracolous deer finally arrived.”

photo_camera Fotó: Mészáros Juli/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.