Lehet pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt

oktatás
2022 december 01., 11:19
comments 5

„Ha egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot” - írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közleményében.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek. „Sok mindenen múlik, hogy érdemes-e megindítani egy ilyen pert, illetve mi a siker esélye, ezért minden tanuló esetét egyedileg kell látnunk” - írják. Ahogy azt is, hogy a jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre.

Szerdán a Belügyminisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát. Aznap este a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak diákok, tanárok és szimpatizánsok, december 1-jétől pedig országszerte több iskolában munkabeszüntetést, polgári engedetlenséget és ülősztrájkot hirdettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.