Frusztrált diákok állnak a kínai tiltakozások mögött Hszi Csin-ping szerint

külföld
2022 december 02., 14:33
comments 8

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az első nyugati vezető, aki Kínába látogatott a példátlanul heves kínai tiltakozások kitörése óta. Michel szerint Hszi Csin-ping a háromórás találkozó során azt mondta, hogy - az 1989-es, Tienanmen téri tüntetések óta nem látott volumenű - tüntetéshullám mögött javarészt frusztrált diákok állnak. A találkozón szó volt a kínai koronavírus-helyzetről is, a résztvevő EU-s tisztviselők úgy értelmezték Hszi szavait, hogy Kína készen állhat a korlátozások enyhítésére.

Hszi Csin-ping és Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezet fognak.
photo_camera Hszi Csin-ping és Charles Michel az Európai Tanács elnöke kezet fognak. Fotó: DING LIN/Xinhua via AFP

Peking nyilvánosan nem beszélt a tüntetésekről, de kiszivárogtatott irányelvek szerint a hatóságok magas szintű cenzúrát kezdeményeztek, beleértve a VPN-ek és az online cenzúra megkerülésének egyéb módszerei elleni fellépést. A tüntetőket nyomon követik és kihallgatják.

Feltehetőleg a tiltakozások hatására Kína enyhít a koronavírus miatti szigorú lezárásokon, miközben a fertőzési adatok épp rekordokat döntögetnek. A beszámolók szerint a kínai elnök azt mondta, Kínában jelenleg az omikron variáns dominál, ami kevésbé veszélyesebb, mint az azt megelőző delta variáns. A probléma Hszi szerint az, hogy bár Kínában „magas az átoltottság aránya", az idősek közül kevesen vették fel a harmadik oltást.

„Az volt az érzésem, hogy Kína arra törekszik, hogy polgárait oltásra ösztönözze, követve az európai tapasztalatokat” - mondta az egyik tisztviselő.

Charles Michel az első Európai vezető, aki Kínába látogatott azóta, hogy Federica Mogherini volt külpolitika főképviselő 2019-ben Pekingben találkozott Li Kö-csiang akkori miniszterelnökkel. (South China Morning Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.