Az amerikai hírszerzés tudni véli, hogyan alakul majd a háború a következő hónapokban

háború
2022 december 4., 7:22
comments 33

„Az [ukrajnai] konfliktusnak már most is egyfajta csökkentett tempóját látjuk... és várhatóan ez lesz a jellemző a következő hónapokban is” – mondta egy kaliforniai védelmi témájú fórumon Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója.

photo_camera Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Haines szerint a téli hónapokban nem várhatók majd nagyszabású támadások egyik fél részéről sem, ehelyett az orosz és az ukrán haderő is megpróbál majd „feltöltődni, utánpótlást biztosítani és újjáalakulni” azért, hogy tavasszal hadműveleteket kezdhessenek.

Az Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kezdődő háború már kilencedik hónapja tart. Ezalatt a támadó fél elvesztette a kezdeti napokban megszerzett területek több mint felét. Legutóbb Herszon környékéről vonták ki a csapataikat az oroszok, azóta a donyecki területen, Bakhmut városánál folynak a legkeményebb harcok.

photo_camera Ukrán tüzérek Torecknél, Bakhmut városától pár kilométerre délre. Fotó: NARCISO CONTRERAS/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán erők részéről nincs jele a harci morál lanyhulásának – mondta Haines –ugyanakkor az amerikai hírszerzés szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az oroszok valóban felkészültek lesznek-e a tavaszi harcokra.

Szerinte Vlagyimir Putyinnak jelenleg nincs valós képe arról, hogy a hadserege milyen kihívásoknak van kitéve. „Lőszerhiány, a morál csökkenése, ellátási gondok, logisztikai hibák – egy sor probléma, amivel szembesülnek – fejtette ki a hírszerzés vezetője.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt