Az amerikai hírszerzés tudni véli, hogyan alakul majd a háború a következő hónapokban

háború
2022 december 04., 07:22
comments 33

„Az [ukrajnai] konfliktusnak már most is egyfajta csökkentett tempóját látjuk... és várhatóan ez lesz a jellemző a következő hónapokban is” – mondta egy kaliforniai védelmi témájú fórumon Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója.

photo_camera Avril Haines, az amerikai hírszerzés igazgatója. Fotó: SAUL LOEB/AFP

Haines szerint a téli hónapokban nem várhatók majd nagyszabású támadások egyik fél részéről sem, ehelyett az orosz és az ukrán haderő is megpróbál majd „feltöltődni, utánpótlást biztosítani és újjáalakulni” azért, hogy tavasszal hadműveleteket kezdhessenek.

Az Oroszország Ukrajna elleni inváziójával kezdődő háború már kilencedik hónapja tart. Ezalatt a támadó fél elvesztette a kezdeti napokban megszerzett területek több mint felét. Legutóbb Herszon környékéről vonták ki a csapataikat az oroszok, azóta a donyecki területen, Bakhmut városánál folynak a legkeményebb harcok.

photo_camera Ukrán tüzérek Torecknél, Bakhmut városától pár kilométerre délre. Fotó: NARCISO CONTRERAS/Anadolu Agency via AFP

Az ukrán erők részéről nincs jele a harci morál lanyhulásának – mondta Haines –ugyanakkor az amerikai hírszerzés szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az oroszok valóban felkészültek lesznek-e a tavaszi harcokra.

Szerinte Vlagyimir Putyinnak jelenleg nincs valós képe arról, hogy a hadserege milyen kihívásoknak van kitéve. „Lőszerhiány, a morál csökkenése, ellátási gondok, logisztikai hibák – egy sor probléma, amivel szembesülnek – fejtette ki a hírszerzés vezetője.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.