Az ELTE gyakorló iskolák dolgozói követelik, hogy vegyék vissza a kirúgott tanárokat

oktatás
2022 december 07., 15:48
comments 1

Az ELTE gyakorló iskoláinak több mint 200 dolgozója az alábbi közös nyilatkozatot adta ki:

„Mi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorló általános iskoláinak és gyakorló gimnáziumainak (Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola, Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola) tanárai felháborodásunkat és tiltakozásunkat fejezzük ki a 2022. november 30-án megjelent belügyminisztériumi közleménnyel kapcsolatban, amely szerint »A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.« Tiltakozásunk és felháborodásunk ugyanígy vonatkozik a szeptemberben történt elbocsátásokra is.

Szolidaritásunkat fejezzük ki a Belügyminisztérium döntése nyomán állásukból kirúgott kollégáinkkal. Döntésével az oktatásirányítás a tankötelezettségre és a diákok művelődéshez való jogára hivatkozva meglátásunk szerint csorbította és még nehezebb helyzetbe hozta a magyar közoktatás szereplőit: a diákokat és a pályájukon a tanulók mellett még mindig kitartó pedagógus kollégákat. Ezen eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik, és nem veszi figyelembe a jog szellemét, amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását.

A tanárképzésben részt vevő gyakorlóiskolák tanáraiként nap mint nap szembesülünk a tanárjelöltek folyamatosan csökkenő létszámával. A közoktatás jelenlegi helyzetét, társadalmi, anyagi megbecsültségét látva számos tehetséges, pályára termett jelölt az egyetem befejezése után nem tervezi, hogy pedagógusként helyezkedjen el. Az ELTE gyakorlóiskoláiként - helyzetünkből adódóan - felelősséget érzünk a jövő tanáraiért és a tanárképzés megújításáért.

Követeljük, hogy az elbocsátott kollégákat helyezzék vissza állásukba! A tanárok elbocsátása egyáltalán nem szolgálja a diákok érdekeit, hanem éppen ellenkezőleg, csorbítja a diákok minőségi oktatáshoz, művelődéshez való jogát.”

Diákok tiltakoznak az Eötvös József Gimnázium előtt december 2-án
photo_camera Diákok tiltakoznak az Eötvös József Gimnázium előtt december 2-án Fotó: Németh Dániel/444

A radnótisok ezt a videót készítették a kirúgott tanárok mellett kiállva:

link Forrás

December 8-tól 20-ig sztrájkolnak a tanárok a budapesti a Brassó Utcai Általános Iskolában, az Óbudai Gimnáziumban pedig december 7-től kezdenek határozatlan idejű sztrájkba.

Közben a katolikus püspökök azt hangsúlyozzák, hogy nehéz helyzetbe hozza őket a tanáraik engedetlensége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.