Ez a hat ábra megmutatja, hogy miért szállt rá az EU a magyar kormányra

gazdaság
2022 december 09., 15:23
comments 18

A magyar kormány ellen három nagy eljárás is megy az EU-ban. Mindegyikben élesen kritizálják a magyar közbeszerzési rendszert.

Az eljárások miatt a magyar kormánynak jelenleg nincs elfogadott terve az EU helyreállítási alapjának lehívásához, és ha idén már nem is lesz, akkor 1650 milliárd forint körüli összeget örökre elveszt Magyarország. Ezen felül az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi kohéziós támogatás befagyasztását javasolja. E pénzvesztéssel fenyegető eljárások egyik fontos alapja, hogy a magyar közbeszerzések tele vannak korrupcióval vagy korrupciós kockázattal.

A Korrupciókutató Központ Budapest pénteken, a korrupcióellenes világnap alkalmából hat új ábrán mutatta be legfrissebb kutatásait, amelyek érzékeltetik, hogy miért van nagy baj a közbeszerzésekkel.

A központ folyamatosan monitorozza a magyarországi közbeszerzéseket, 2005-ig visszamenőleg feldolgozta az összeset, és korábbi jelentéseik közül többet is felhasznált már az Európai Bizottság, amikor a magyarországi helyzetet vizsgálta. Ez a kutatásuk konkrétan hivatkozási alapja volt a brüsszeli testületnek a feltételességi mechanizmus alkalmazásakor - itt mutatták ki, hogy 12 ember cégei nyerték el az EU-s pénzeket is érintő közbeszerzések értékének több mint ötödét 2010 óta.

Amiket pedig most mutatnak, szintén nagyon csúnyán festenek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.