Újabb rendőrt ítéltek el George Floyd haláláért

bűnügy
2022 december 10., 07:04
comments 1

J Alexander Kueng volt minneapolis-i rendőr három és fél év börtönbüntetést kapott azért, mert aktív részt vállalt George Floyd halálával végződő letartóztatásában. Ő volt a negyedik rendőr, akit George Floyd ügyével kapcsolatban elítéltek.

Kueng, aki nem sokkal az eset előtt csatlakozott a minneapolis-i rendőrséghez, a hátán térdelve segített a földre szorítani George Floydot, miközben kollégája, Derek Chauvin percekig a férfi nyakán térdelt, ezzel a halálát okozva. George Floyd mindeközben, amíg eszméleténél volt, azt mondogatta a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, és meg fog halni. Chauvint 2021 áprilisában bűnösnek találták gyilkosság vádjában és 22,5 év börtönbüntetésre ítélték. A rendőrök peréről itt írtunk részletesebben.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Kueng még októberben vádalkut kötött az ügyészséggel, bűnösnek vallotta magát emberölés vádpontjában, cserébe nem gyilkossággal vádolták meg, ami komolyabb börtönbüntetést vonna maga után. Egy harmadik, a letartóztatásban részt vett rendőr, Thomas Lane májusban szintén vádalkut kötött és bűnösnek vallva magát bűnpártolásban. Őt az ellene zajló állami büntetőperben három, a szövetségi perben két és fél év börtönre ítélték, amit egyszerre tölt le. A negyedik rendőr, Tou Thao tartotta vissza a letartóztatás helyszínén egyre gyülekező tömeget, miközben Kueng és Chauvin Floyd-on térdelt. Őt szintén 3 és fél év börtönre ítélték. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.