A KLIK elnökhelyettese arról, hogy szeretnek-e a gyerekek iskolába járni: „Inkább nem tippelnék”

oktatás
2022 december 12., 09:38
comments 134

A köztévé híradója szerint már több mint 120 ezren töltötték ki azt a - nagy felháborodást keltő - „szülői elégedettségi kérdőívet”, amit a Belügyminisztérium a tanárok közel egy éve tartó tiltakozására válaszul adott ki. Már csak pár nap van hátra a kitöltési határidőig, ezért Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ elnökhelyettese kicsit megreklámozta azt az M1-en.

A riporter kérdésére, hogy miért a szülők véleményét kérdezik most meg, annak ellenére, hogy a közoktatásban „jellemzően a tanárok és a diákok viszonyáról van szó”, Péterffy azt mondja,

az elmúlt években a kormányzat minden fontos kérdésben kikérte a társadalom véleményét. A hónapok óta folyamatosan zajló oktatási tüntetésekre válaszul Pintér Sándor minisztériuma december elején egy szülői elégedettségi kérdőívet tett közzé, amit mi is alaposan átnéztünk. A kérdőívből sok minden nem derül ki, például, hogy miért azok a kérdések, amik; ki, mikor és milyen szempontrendszer szerint fogja majd kiértékelni a válaszokat, vagy miért egy 1-től 5-ig osztályozós rendszerben kell megadnia a szülőnek, hogy szerinte mennyire szubjektíven értékelik a gyerekét az iskolában.

Tüntetés a Belügyminisztériumnál a tanárok kirúgása miatt.
photo_camera Tüntetés a Belügyminisztériumnál a sztrájkjogukkal élő tanárok kirúgása miatt. Fotó: Németh Dániel/444

Amikor a köztévé riportere megkérdezi, hogy az olyan szubjektív kérdésekre, mint például, hogy szeret-e a gyerek iskolába járni, milyen válaszokat várnak, Péterfy azt mondja,

inkább nem tippelne, mert gyerekként ő egyik nap szeretett iskolába járni, míg más napokon nem. Ezután az iskolaépületek felújításáról és LEGO-robotokkal zajló készségfejlesztő programokról kezd beszélni, annak ellenére, hogy erre irányuló kérdés nem volt.

Az interjú végén Péterfy elmondja, hogy korábban a pedagógusok véleményét is megkérdezték az oktatásról, és egyben meg is dicséri őket. Majd arra a kérdésre, hogy mit kezdenek a kérdőív eredményeivel, elegánsan

nem válaszol. Közel két hete mi is megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, kik állították össze a kérdőívet, várhatóan mikor, milyen formában, milyen szempontok szerint és kik értékelik majd a válaszokat, illetve mit kezdenek majd az így kapott eredményekkel, de választ egyelőre nem kaptunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.