Átnéztük a Belügy szülői elégedettség kérdőívét, nem vagyunk vele elégedettek

oktatás
2022 december 02., 18:13
comments 15

„A köznevelés helyzetének felülvizsgálata hónapok óta tart. A Belügyminisztérium elkötelezett, hogy javítsa az oktatás minőségét és gyermekeink meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Ehhez szeretnénk megismerni az érintettek véleményét.”Ezzel a felütéssel kezdődik az a kérdőív, amelyet a Belügyminisztérium tett közzé a hónapok óta tartó oktatási tüntetésekre válaszul. Pintér Sándor minisztériumának ez volt az első érdemi reakciója a pedagógusok, a diákok és a szülők tiltakozásaira. Mármint, a tanárok kirúgásán túl.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A kérdőívben a „köznevelés helyzetének felülvizsgálata” kapcsán kérik a szülők véleményét. A kitöltés anonim, többször is van rá lehetőség, és semmilyen személyes adat megadása nem szükséges hozzá. A felmérés először arra kíváncsi, hányadik osztályba, milyen fenntartású intézménybe jár a gyerekünk, szeret-e iskolába járni és

hány olyan osztálytársa van, aki rossz magatartásával zavarja az órákat. Hogy ez miért fontos szempont, a kérdőívből nem derül ki. Ahogy sok minden más sem: például, hogy ki, mikor és milyen szempontrendszer szerint fogja majd kiértékelni a válaszokat, és miért egy 1-től 5-ig osztályozós rendszerben kell megadnia a szülőnek, hogy szerinte mennyire szubjektíven értékelik a gyerekét az iskolában.

photo_camera Törley Katalin egyike azoknak a kölcseys tanároknak, akiket októberben a polgári engedetlenség miatt rúgtak ki Fotó: Németh Dániel/444

Megadhatjuk, mennyi időt tölt a gyerekünk házi feladattal naponta, jár-e különórákra, hogy teljesíteni tudja az iskolai követelményeket, és szerveznek-e a tanárok » elég « tanulók fejlődését segítő programot, ingyenes művészeti képzéseket vagy sportszakköröket. A kérdőív utolsó kérdése nagy felháborodást keltett, többek közt a Szülői Hang is közleményben tiltakozott ellene, mert úgy gondolják, az

nemcsak nem felel meg a valóságnak, de erősen manipulatív is.

A kérdés így szól:„Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”,amely egyrészt azt sugallja, hogy a pedagógusok a szülőkkel és diákokkal közösen csak az alacsony bérek miatt tiltakoznak hónapok óta - pedig nem - és a tanulók nem saját elhatározásukból vesznek részt - sőt, szervezik - a tüntetéseket.

Megkérdeztük a Belügyminisztérium sajtóosztályát, kik állították össze a kérdőívet, várhatóan mikor, milyen formában, milyen szempontok szerint és kik értékelik majd a válaszokat, illetve mit kezdenek majd az így kapott eredményekkel. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.