Karácsony örül az EU és a kormány megállapodásának

POLITIKA
2022 december 13., 12:10
comments 3

„Örülünk, hogy az Európai Unió és a kormány megállapodott” - mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy innentől kezdve a kormányzat felelőssége, hogy teljesítse az EU által megszabott mérföldköveket a források megszerzéséhez.

photo_camera Karácsony Gergely örül. Fotó: Halász Júlia

Hétfő éjszaka az EU-hoz delegált nagykövetek négy fontos ügyben egyeztek meg:

  • jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet,
  • csökkentették a magyar kormány büntetését,
  • Magyarország nem vétózza a globális minimumadót - bár kap egy kis engedményt,
  • se az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt.

Karácsony szerint azzal, hogy a kormány a megállapodással már nem vétózza a globális minimumadót, kimondta azt is: marad az iparűzési adó.

A főpolgármester örül a helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásainak, és buzdítja a kormányt, hogy hívja le a hitelkeretet is. „Ezt pedig teljes egészében az ország energiarendszerének átalakítására kellene fordítani” - mondta Karácsony, aki szerint az önkormányzatok is abban érdekeltek, hogy részesüljenek a forrásokból, hogy a közművek átalakításával csökkentsék az orosz gázfüggést és segítsék a zöld átalakulást.

Eszes Béla, Jánoshida független polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke elmondta, a tízezer lakos alatti települések esetében még nagyobb a bizonytalanság. Azt remélik, hogy kapnak segítséget a kormánytól.

Karácsony Gergely szerint a helyreállítási alap visszatérítendő részét harmadolni kéne: jutna központi beruházásokba, a lakossági beruházásokra, és az önkormányzati közszolgáltatások fejlesztésére.

Gémesi György
photo_camera Gémesi György Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Gémes György (MÖSZ elnök) szerint az utóbbi időben nem volt sikeres az egyeztetés az önkormányzatok és a kormány között, 2023 pedig a bizonytalanság éve lesz. Gémesi elmondta, tárgyalást kezdeményeznek az energiaügyi miniszterrel, hogy a közszolgáltatásokhoz szükséges energiát egységes áron kaphassák meg a települések. A szolidaritási adóról azt mondta, jó lenne, ha egy részét az önkormányzatoknál hagynák, hogy energiahatékonysági beruházásokra fordíthassák. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.