Lesz EU-s karbonadó

klímaváltozás
2022 december 13., 11:28
comments 2

Karbonadót vet ki az Európai Unió minden olyan importtermékre, amelynek előállítása káros gázok kibocsátásával jár. Az új adó vonatkozik

  • a vas,
  • az acél,
  • a cement,
  • a műtrágya,
  • a hidrogén,
  • az alumínium
  • és a villamos-energia behozatalára.

A tagállamok egész éjszakán át tartó egyezkedés után kedden állapodtak meg az új adóról. Az említett importtermékeket szállító társaságoknak tanúsítványokat kell vásárolniuk, amikkel fedezhetik a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Az új jogszabállyal mostantól ugyanazok a szén-dioxid-kibocsátási adók vonatkoznak az importáló és az uniós iparágakra is. Az EP tárgyalódelegációjának vezetője, Mohammed Chahimot szerint ez az „egyetlen mechanizmus, amivel rábírhatjuk kereskedelmi partnereinket az iparágak dekarbonizálására”.

Az adóra vonatkozó jogszabály életbelépéséről valószínűleg még ezen a héten döntenek. Az is előfordulhat, hogy bizonyos, az unióhoz hasonló politikát alkalmazó (itt valószínűleg az Egyesült Államokra gondoltak) országok mentességet kaphatnak az adó alól. Az intézkedéssel a káros gázok kibocsátásának a mértékét az EU-n belül 2030-ra 55 százalékkal csökkentenék az 1990-es szinthez képest, hogy elkerüljék a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.