A K-Monitor kiperelte az Orbán család kormánygépes római útjának adatait

POLITIKA
2022 december 14., 16:05
comments 10

Másfél év után másodfokon jogerős ítélet született a perben, amit a K-Monitor Orbán Viktor római útjának adataiért indított – közölte a korrupciókutató szervezet.

A miniszterelnököt tavaly Rómába a családtagjai is elkísérték, ráadásul a miniszterelnök horvátországi nyaralását szakította meg a katolikus konferencián való részvételért. A honvédségi repülő tavaly augusztusban közvetlenül szállította Orbánékat a horvát szigetről Rómába és vissza, a gépen pedig ott volt a kormánypárt több vezető politikusa.

Orbán Viktor kormányfő háttal, fehér ingben, jobbra tőle Lévai Anikó, vele szemben pedig Orbán Gáspár honvédtiszt csütörtök este egy római étteremben 2021. augusztus 26-án.
photo_camera Orbán Viktor kormányfő háttal, fehér ingben, jobbra tőle Lévai Anikó, vele szemben pedig Orbán Gáspár honvédtiszt csütörtök este egy római étteremben 2021. augusztus 26-án. Fotó: Máté, olvasónk

A per során kiderült, Orbán 631 610 forintot fizetett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a családtagjai utazásával kapcsolatban. Elfogadva a KKM perben tett állítását, miszerint a befizetéskor a szállásköltség elszámolása még nem történt meg, és azt, hogy idén novemberben az RTL-nek kiadott adatok szerint a római úton csak 471 ezer forint útiköltség merült fel, az összeg kérdéseket vet fel – írja a K-Monitor.

Azt írják, a perben a kormányfői utak szervezéséért felelős KKM azzal érvelt, hogy a honvédségi fenntartású repülők költségeit nem ismeri, de ezt nem támasztotta alá az utak szervezését és elszámolását rendező szabályokkal, ráadásul Orbán nekik fizette be a fenti összeget.

A K-Monitor szerint a per tanulsága, hogy a honvédségi gépek használata átláthatatlanná teszi a miniszterelnöki utak elszámolását. A kormánynak jó szolgálatot tesz a költések elrejtésére, hogy honvédségi szállítógépként használja a 10 milliárdokért vásárolt gépeket saját utazásaira, de ennek pontos jogalapja máig nem tisztázott – írja a K-Monitor, ami szerint a KKM ugyan perben rászorítható, hogy az utak költségeiről beszámoljon, de a kormánygépek használatának tényleges költségeit nem hajlandók elárulni. (K-Monitor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.