Varga Mihály: 15 százalékos inflációval számol a kormány 2023-ban

gazdaság
2022 december 20., 11:23
comments 4

Szerdán tárgyalja a kormány a 2023-as költségvetés módosítását és csak annyit lehet tudni, hogy az év végéig valamikor megjelenik, de a Portfolio tudósítása szerint néhány részletet ma azért elárult Varga Mihály pénzügyminiszter.

Például kiderült:

  • a helyreállítási források kifizetése a Bizottságtól függ, de abban bíznak, hogy az első félévben érkezhetnek ezek a források,
  • az agrártámogatások viszont biztosan jönni fognak,
  • 15 százalékos inflációval számolnak 2023-ban átlagosan (ezt lehetett már sejteni abból, hogy ennyi lesz a 2023-as nyugdíjemelés),
  • éves szinten nem lesz recesszió, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak,
  • változatlanul 3,5 százalékos GDP-arányos hiányt várnak,
  • nincs még döntés a babaváró hitelről és az otthonfelújítási támogatásról, de még az idén bejelentenek a családtámogatásokkal kapcsolatos intézkedéseket.

Az december elején derült ki, hogy a kabinet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felhatalmazta magát arra, hogy az országgyűlés jóváhagyása nélkül is átírhassa a költségvetést.

Varga Mihály
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A parlament eredetileg július 19-én fogadta el a 2023-as költségvetést, de az már szeptemberre biztos lett, hogy az infláció és a gazdasági visszaesés sokkal nagyobb lesz a vártnál, ezért a kormánynak gyakorlatilag egy teljesen új büdzsét kell összeraknia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.