Szégyenletes a kiváló magyar gyorskorcsolyaedzők szembeköpése, mondja a Liu testvérek korábbi edzője

sport
2022 december 22., 12:43
comments 13

Több hetes huzavona után a Kósa Lajos vezette szövetség ingyen engedte el az olimpiai bajnok Liu testvéreket, Shaolin Sándort és Shaoangt, pedig korábban több százmilliós lelépési pénz megfizettetésével fenyegetőzött. A gyorskorcsolyázók augusztusban jelentették be, hogy követnék az edzőjüket, az egy hónappal azelőtt távozott Csang Csing Linát Kínába, hogy vele folytathassák a felkészülésüket.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az országváltással kapcsolatban Bánhidi Ákos, Liuék korábbi edzője nyílt levelet írt. Rögtön az elején leszögezi, hogy a testvérekkel és Csang Csing Linával kiváló a kapcsolata, „az egymás iránti szeretetünk és tiszteletünk töretlen.” Szerette volna, hogy az edzői stáb és a sportolók maradnak, de a mostani helyzet olyan döntések eredménye, amikre nem tudott elegendő hatást gyakorolni. Megérti azt is, hogy a Liu testvérek ragaszkodnak Linához.

„De engedtessék megjegyeznem, hogy Lina nem Namíbiába érkezett korcsolyaedzőnek, hanem Magyarországra. Kis hazánknak addigra már olimpiai pontszerző helyezései voltak, és igen sok Európa-bajnoki érme. Az addigi eredménysor a megszállott versenyzők, edzők, vezetők, szülők húsz-huszonöt éves munkájának a gyümölcse volt. Lina érkezését megelőzően közel tíz évig dolgoztunk neves és kiváló kanadai edzőkkel, ez pedig igencsak hozzátett a tudásunkhoz” - írja, hozzátéve, hogy szerinte Lina legalább annyit tanult tőlünk, mint mi tőle.

„A kiváló hazai szakemberek szembeköpése sajnálatos és szégyenletes. Mindenki elhiheti, hogy Lina a stábtagokból szívesen elvitt volna magával néhányat a messzeségbe, ha ezt megtehette volna. Az is igaz, hogy voltak olyanok, akik nem értettek velünk egyet itthon, és elfordultak tőlünk, de ezt most már csak az idő orvosolhatja.

Liu Shaolin Sándor és Csang Csing Lina
photo_camera Liu Shaolin Sándor és Csang Csing Lina Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Akadnak, akik számonkérik a magyar edzőkön, hogy olyan eredményeket érjenek el hirtelen az eddig második vagy éppen harmadik sorban lévő versenyzőkkel, amelyeket Linával együtt sem tudtunk elérni. Edzők vagyunk, nem varázslók, akik hozott anyagból dolgozunk. Nem mindenki születik bajnoknak, bármennyire is szeretnénk...” – vette védelmébe a magyar edzőket Bánhidi.

Hisznek a korcsolyázóikban, azt gondolja, hogy a ki tudják hozni belőlük a maximumot, és szerinte találnak még olyan tehetségeket, akikből bajnokot nevelhetnek.

Elterjedt, hogy Lina olyan kemény edzéseket tartott, hogy attól Liuék gyakran hánytak. „Néhány napja együtt ebédeltem Shaoanggal és Shaolinnal, és azt kérdezgettük egymástól, vajon ki terjeszthet ekkora hülyeséget” - mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt tizenöt évben ez kétszer történt meg a fiúkkal, mint ahogy másokkal is előfordult ez.

„Egyébként időközben a második almati világkupa-viadalon a magyar hölgyek és férfiak is a kínaiak előtt végeztek. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy Lina nem a legkiválóbb edzők egyike, persze, azt sem feltétlenül kell, hogy jelentse, hogy nem a magyarok a legalkalmatlanabb szakemberek. A fivérek megjelenése a kínai csapatban várhatóan megnyomja az eredményességi mutatójukat. A legjobbakat kívánom nekik, de magyar edzőként a hazámat képviselem minden esetben, így minden bizonnyal várnak rám »érdekes« pillanatok...” - zárta a szöveget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.